INFORÁDIÓ 
2019. december 12. csütörtök
Gabriella

időjárás

jég

felhőszakadás

tuba

zivatar

Villámárvíz és óriási felhőszakadás Budapesten, jégeső és tuba több településen

Villámárvíz és óriási felhőszakadás Budapesten, jégeső és tuba több településen

Infostart

Lassan mozgó zivatarok okoznak kiadós felhőszakadást, helyenként jégesőt a déli és középső tájakon. Rengeteg riasztást kaptak a tűzoltók, jellemzően kidőlt fák, elárasztott helyiségek miatt kérték a segítségüket.

A zivataros kedd után szerdán egy hullámot vetett hidegfront generál újabb zivatarokat többfelé az országban. Az összeáramlási vonalak mentén lassan mozgó gócok rövid idő alatt akár 20-35 millimétert elérő csapadékmennyiséget is maguk után hagyhatnak - írta az Időkép.

A fővárosban a pesti oldalon jött létre az a zivatarcella, ami már Budapest több kerületét elárasztotta. Az Időkép 18. kerületben elhelyezett csapadék automatája 36 millimétert mért.

Gyalogosok gázolnak a vízben a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani.
MTI/Mihádák Zoltán
Gyalogosok gázolnak a vízben a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani. MTI/Mihádák Zoltán

A fővárosban sok munkája akadt a tűzoltóknak: a hirtelen lezúduló sok esővíz és erős széllökések miatt kidőlt fák, elakadt autók és vízzel teli pincék adták a legtöbb feladatot.

  • A IX. kerületben az Illatos úton a vasúti felüljáró alatt a nagy vízben két autó elakadt, a fővárosi hivatásos tűzoltók kézi erővel kiszabadították.
  • A X. kerületben a Kőrösi Csoma Sándor úton egy fa borult az úttestre, amit az egységek eltávolítottak.
  • A XV. kerületben is több helyen kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, a Zsókavár utcában egy kazánház telt meg vízzel, a Nádastó utcában egy tizenöt méter magas fa épületre dőlt.
  • A Pestújhelyi téren villanyoszlopra dőlt fa eltávolításában kellett segíteni a fővárosi hivatásos egységeknek.

Vecsésen és Gödöllőn tubát is megfigyeltek, Szegeden pedig jégeső is kísérte a kiadós felhősakadást.

Forrás: Időkép/JeTe71

Forrás: Időkép/JeTe71

Forrás: Időkép/Tommaister
Forrás: Időkép/Tommaister

A katasztrófavédelem tapasztalatai szerint a szerdai vihar többnyire a fővárosban és Pest megyében, valamint kisebb számban Bács-Kiskun és Csongrád megyében okozott gondot. A tűzoltóknak csak Budapesten 45 riasztásuk volt a viharral összefüggésben, ezek többsége a X., a XIV., a XV., a XVII. és a XIX. kerületből érkezett. Jellemzően kidőlt fákat távolítottak el, valamint ott segédkeztek, ahol a felgyülemlett esővíz valamilyen épületet vagy értéket veszélyeztetett - mondta Dóka Imre, a katasztrófacédelem helyettes szóvivője.

Autók haladnak a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani.
MTI/Mihádák Zoltán
Autók haladnak a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani. MTI/Mihádák Zoltán

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint jelenleg is az ország számos területén vannak érvényben figyelmeztetések a zivatar, felhőszakadás, a sok eső, illetve a szél miatt. A zivatarok miatt Budapesten, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Kerékpáros halad a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani.
MTI/Mihádák Zoltán
Kerékpáros halad a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani. MTI/Mihádák Zoltán

A fővárosban, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a felhőszakadás veszélye miatt is érvényben van figyelmeztetés. Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében, valamint a fővárosban a 24 óra alatt várható sok csapadék miatt is figyelmeztetnek.

Emellett Győr-Moson-Sopron és Vas megyében az erős szél veszélye miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Azt írták: csütörtökön zivatarok kialakulására leginkább délkeleten és a Tiszántúlon lesz esély, a zivatarokat viharos szél és lokálisan nagy mennyiségű csapadék kísérheti.

Nyitókép: YouTube/Időkép
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018