eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: YouTube/Időkép

Villámárvíz és óriási felhőszakadás Budapesten, jégeső és tuba több településen

Lassan mozgó zivatarok okoznak kiadós felhőszakadást, helyenként jégesőt a déli és középső tájakon. Rengeteg riasztást kaptak a tűzoltók, jellemzően kidőlt fák, elárasztott helyiségek miatt kérték a segítségüket.

A zivataros kedd után szerdán egy hullámot vetett hidegfront generál újabb zivatarokat többfelé az országban. Az összeáramlási vonalak mentén lassan mozgó gócok rövid idő alatt akár 20-35 millimétert elérő csapadékmennyiséget is maguk után hagyhatnak - írta az Időkép.

A fővárosban a pesti oldalon jött létre az a zivatarcella, ami már Budapest több kerületét elárasztotta. Az Időkép 18. kerületben elhelyezett csapadék automatája 36 millimétert mért.

Gyalogosok gázolnak a vízben a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani.
MTI/Mihádák Zoltán
Gyalogosok gázolnak a vízben a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani. MTI/Mihádák Zoltán

A fővárosban sok munkája akadt a tűzoltóknak: a hirtelen lezúduló sok esővíz és erős széllökések miatt kidőlt fák, elakadt autók és vízzel teli pincék adták a legtöbb feladatot.

  • A IX. kerületben az Illatos úton a vasúti felüljáró alatt a nagy vízben két autó elakadt, a fővárosi hivatásos tűzoltók kézi erővel kiszabadították.
  • A X. kerületben a Kőrösi Csoma Sándor úton egy fa borult az úttestre, amit az egységek eltávolítottak.
  • A XV. kerületben is több helyen kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, a Zsókavár utcában egy kazánház telt meg vízzel, a Nádastó utcában egy tizenöt méter magas fa épületre dőlt.
  • A Pestújhelyi téren villanyoszlopra dőlt fa eltávolításában kellett segíteni a fővárosi hivatásos egységeknek.

Vecsésen és Gödöllőn tubát is megfigyeltek, Szegeden pedig jégeső is kísérte a kiadós felhősakadást.

Forrás: Időkép/JeTe71

Forrás: Időkép/JeTe71

Forrás: Időkép/Tommaister
Forrás: Időkép/Tommaister

A katasztrófavédelem tapasztalatai szerint a szerdai vihar többnyire a fővárosban és Pest megyében, valamint kisebb számban Bács-Kiskun és Csongrád megyében okozott gondot. A tűzoltóknak csak Budapesten 45 riasztásuk volt a viharral összefüggésben, ezek többsége a X., a XIV., a XV., a XVII. és a XIX. kerületből érkezett. Jellemzően kidőlt fákat távolítottak el, valamint ott segédkeztek, ahol a felgyülemlett esővíz valamilyen épületet vagy értéket veszélyeztetett - mondta Dóka Imre, a katasztrófacédelem helyettes szóvivője.

Autók haladnak a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani.
MTI/Mihádák Zoltán
Autók haladnak a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani. MTI/Mihádák Zoltán

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint jelenleg is az ország számos területén vannak érvényben figyelmeztetések a zivatar, felhőszakadás, a sok eső, illetve a szél miatt. A zivatarok miatt Budapesten, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Kerékpáros halad a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani.
MTI/Mihádák Zoltán
Kerékpáros halad a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani. MTI/Mihádák Zoltán

A fővárosban, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a felhőszakadás veszélye miatt is érvényben van figyelmeztetés. Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében, valamint a fővárosban a 24 óra alatt várható sok csapadék miatt is figyelmeztetnek.

Emellett Győr-Moson-Sopron és Vas megyében az erős szél veszélye miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Azt írták: csütörtökön zivatarok kialakulására leginkább délkeleten és a Tiszántúlon lesz esély, a zivatarokat viharos szél és lokálisan nagy mennyiségű csapadék kísérheti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×