eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tuba, azaz felhőtölcsér Debrecen felett 2019. május 29-én. A tuba egy légörvény, amely leginkább zivatarfelhőből keletkezik, földetérése esetén pedig tornádónak nevezik.
Nyitókép: Tuba, azaz felhőtölcsér Debrecen felett 2019. május 29-én. A tuba egy légörvény, amely leginkább zivatarfelhőből keletkezik, földet érése esetén pedig tornádónak nevezik. MTI/Czeglédi Zsolt

Ezért támadnak tornádók Magyarországon is - videó

Szerdán Magyarországon több helyen is megfigyeltek tornádókat, illetve tubákat, azaz majdnem tornádókat, amelyek nem érnek le a talajig. Az ilyen, cseppet sem veszélytelen jelenség kialakulásához alapvetően három összetevőnek kell rendelkezésre állni a légkörben.

1) kellő mértékű labilitás (ez durván azt jelenti, hogy a levegő gyorsan hűljön a magassággal)

2) sok nedvesség (emiatt érezzük fülledtnek az időt)

3) és a szél irányának és erősségének bizonyos fokú változása a magassággal (közvetve ettől pörög a felhőtölcsér is).

A három összetevő megfelelő együttállása szerencsére nem túl sűrűn következik be a Kárpát-medencében. Amikor viszont igen, akkor többnyire szupercellás zivatarok jönnek létre, amelyek jellegzetes struktúrájukról és forgó mozgásukról könnyen felismerhetők - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×