eur:
392.83
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Tuba, azaz felhőtölcsér Debrecen felett 2019. május 29-én. A tuba egy légörvény, amely leginkább zivatarfelhőből keletkezik, földetérése esetén pedig tornádónak nevezik.
Nyitókép: Tuba, azaz felhőtölcsér Debrecen felett 2019. május 29-én. A tuba egy légörvény, amely leginkább zivatarfelhőből keletkezik, földet érése esetén pedig tornádónak nevezik. MTI/Czeglédi Zsolt

Kemény dolgokat művelt a szerdai vihar Magyarországon

Főként fakidőlések és a sok esővíz miatt riasztották a tűzoltókat a szerdai vihar idején - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője. Dóka Imre azt mondta: szerdán kora estig országszerte csaknem 180 riasztásuk volt a tűzoltóknak a vihar következtében.

Dóka Imre elmondta, a szerdai vihar többnyire a fővárosban és Pest megyében, valamint kisebb mértékben Bács-Kiskun és Csongrád megyében okozott gondot.

A tűzoltók jelenleg is sok helyen dolgoznak a károk felszámolásán - tette hozzá.

Dóka Imre, az OKF helyettes szóvivője az ország többi területéről is beszámolt károkról. Jellemzően kidőlt fák, elárasztott pincék, elakadt járművek miatt riasztották a tűzoltókat.

A katasztrófavédelem közlése szerint: ahogy a vihar átvonul az országon, szinte mindenütt károkat okoz.

A Pest megyei Tápiószelén villám csapott egy lakóházba, Szigethalom és Szigetszentmiklós több utcájában víz árasztotta el a pincéket.

Békés megyében, Gyulán két helyre is riasztották a város tűzoltóit. Az Újkígyós felé vezető úton kidőlt fát távolítottak el a tűzoltók, a Nagyváradi úton leszakadt villanyvezeték miatt kérték a segítségüket.

Csongrád megyében fakidőlés és vízeltávolítás céljából riasztották a tűzoltókat. Röszkén lakóépületet veszélyeztetett a hirtelen lezúduló eső, Szegeden több helyen is fák dőltek ki.

Bács-Kiskun és Komárom-Esztergom megyéből is több bejelentés érkezett viharkárok miatt.

A megyék hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán - tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint jelenleg is az ország több területén vannak érvényben figyelmeztetések a zivatar, felhőszakadás és a sok eső miatt.

A zivatarok miatt Budapesten, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

A fővárosban, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a felhőszakadás veszélye miatt is érvényben van figyelmeztetés.

Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében, valamint a fővárosban a 24 óra alatt várható sok csapadék miatt is figyelmeztetnek.

Azt írták:

estig leginkább a Dunától keletre lehet számítani zivatarok előfordulására, amelyeket viharos szél, jégeső, és főként a délkeleti országrészben felhőszakadás kísérhet.

Éjjel a délkeleti régióban még döröghet az ég, de ezek már lecsengő zivatarok lesznek, és az este előrehaladtával egyre inkább esőbe fordul át a csapadék. Áztató jellegű esőre kell számítani éjszaka, a csapadékzóna északnyugat felé mozdul el, és leginkább az ország északi területein okozhat nagy mennyiségű csapadékot.

Csütörtökön zivatarok kialakulására leginkább délkeleten és a Tiszántúlon lesz esély, a zivatarokat viharos szél és helyenként nagy mennyiségű csapadék kísérheti.

Tornádó ért földet Debrecen mellett

Tucatnyi tuba alakult ki a szerdai délután folyamán, az ország keleti felén szinte nem volt olyan tájegység, ahol ne nyúlt volna le a zivatarokból felhőtölcsér - írja az Időkép.

Debrecen mellett az egyik felhőtölcsér földet is ért,

azaz idén először tornádóvá fejlődött.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×