eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Drégely vára, a Vértes kapuja, Gábor Antal-kilátó - túraötletek a hétvégére

Itt a hosszú hétvége - íme Herczeg Zsolt ajánlatai azoknak, akik nem a városban vagy egy szállodában, hanem az erdőkben és a hegyekben szeretnék tölteni az idejüket.

A kéktúrázóknak a Bánkút - Dédes vára - Mályinka - Dédestapolcsány - Uppony útvonal teljesítését javaslom a hosszú hétvégére.

A Mecsekben Abaligetről érdemes indítani a programot. A Szúnyog és a Nyáras-forrás érintésével juthatnak el a Cigány-rétre, majd a hetvehelyi Gábor Antal-kilátó várja önöket. Gábor Antal erdészetvezető volt, az emlékére 2002-ben épült kilátót Makovecz Imre tervei alapján készítették.

A Pilisben egy klasszikus útvonalat javaslok: Dömös – Rám-szakadék – Dobogókő – Prédikálószék - Vadálló kövek - Dömös. Nem fognak benne csalódni, de csak akkor válasszák, ha tapasztalt túrázók.

A Börzsönyben Drégelynél léphetnek rá az ösvényre. amely elvezeti önöket Drégely várához és a Csóványos csúcsára is. Drégely várának legismertebb története 1552-ből való, amikor Ali budai pasa 12 ezer katonával ostromolta meg az erődöt, amit Szondy György kapitány mindössze 146 magyarral védett. Az utolsó kitörés során mindannyian meghaltak, kivéve a kapitány két apródját - ahogyan arra mindenki emlékezhet Arany János Szondy két apródja című művéből.

A Nógrád megyei Kazár és a Vértes kapujának nevezett Szár környékén lehet gyalogolni, Csákvárnál pedig nemcsak a János-völgyet, hanem az Eszterházy kastélyt is megnézhetik. A Visegrádi-hegységben a Lepence-patak és a Császár-völgy vidékét járhatják be.

Teljesítménytúrák is lesznek a hosszú hétvégén. Most rendezik meg a Magyarlakot, a Népek Tavaszát, a Pilisi Hétvégét, a Kincsemet, a lepkét, a Normafát, a Tekeres-völgyet, a Márciusi Emléktúrát, a Veszprém Városismereti Gyalogtúrát, a Perczel Mór Emléktúrát és A Gyermekvasút nyomában elnevezésű programot.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×