eur:
394.88
usd:
371.39
bux:
65655.92
2024. április 16. kedd Csongor
Szaharai por a hajnali eső után egy autón Nagykanizsán 2018. április 16-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint egy nagy méretű ciklon szaharai port szállított térségünk felé.
Nyitókép: Varga György

Jön a szaharai por Magyarország felé!

A hétvégén, különösen vasárnap számíthatunk arra, hogy jelentősebb mennyiségű szaharai eredetű por érkezzen Magyarország fölé, és mosódjon ki a várható esővel együtt - összekoszolva ezzel az autók karosszériáját, ablakokat, illetve szerencsésebb esetben narancssárga naplementét is eredményezhet.

Amikor a dél, délnyugat felől érkező sivatagi por enyhe, nedves légtömeggel érkezik, saras esőt okoz, ugyanez téliesebb viszonyok között viszont vörösesre színezheti a hópelyheket, innen ered a "piros hó" kifejezés.

A jelenség viszont közel sem olyan ritka, mint amire a mondás utal - írja közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Várható időjárás pénteken

Péntek estig amúgy jobbára erősen felhős lesz az ég, de főként az északkeleti megyékben tartósan borult, párás maradhat az idő.

Eleinte az Északi-középhegység és az Észak-Alföld tágabb környezetében valószínű havazás, havas eső, majd ott, illetve késő délutántól már nyugaton is eső várható.

A délelőtti órákban néhol átmeneti ónos eső, fagyott eső nem kizárt. A déli, délkeleti szél egyre nagyobb területen megélénkül, helyenként megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között várható, de északkeleten pár fokkal hidegebb is lehet. Késő estére 0 és +8 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton nem a piros hó érkezik?

Többnyire erősen felhős időre számíthatunk szombaton, átmeneti felszakadozások lehetnek. Szórványosan alakul ki eső, zápor. A délkeleti, déli szelet nagy területen erős lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, de az Északi-középhegység térségében néhány fokkal gyengébb lesz a felmelegedés.

Vasárnap

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, keleten csak délután. Vasárnap a délkeleti, majd az északira forduló szél élénk, helyenként erős lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 13 fok között alakul, sőt az Alföld keleti részén 14, 15 fok is lehet.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×