INFORÁDIÓ 
2020. július 7. kedd
Apollónia

befagy

balaton

jégtakaró

országos vízügyi főigazgatóság

siklós gabriella

Rossz hír a korcsolyázás szerelmeseinek

Rossz hír a korcsolyázás szerelmeseinek

InfoRádió

Alkalmatlan a korcsolyázásra a Balatonon és más természetes vizeinken a jégtakaró - hangsúlyozta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A Balatonnál nem volt még olyan tartósan hideg időjárás, hogy komolyabban befagyjon a víz. A legutóbbi mérések szerint Siófoknál 3 centiméter vastag a jég. Siklós Gabriella hangsúlyozta, hogy a szakemberek szerint 10-12 centiméteres vastagságtól lehet rámerészkedni a befagyott tóra, tehát egyelőre még a part mentén sem lehet megfigyelni ilyen jelenségeket, és mivel

az előrejelzések szerint a hét második felében melegedés várható, a helyzet a korcsolyázók szempontjából romlani fog.

Ami az ország többi természetes vizát illeti, a szóvivő elmondta, hogy a Balatonhoz hasonló a helyzet a Velencei-tónál, ahol a part mentén kásás, néhol összefüggő, de sportolásra tökéletesen alkalmatlan a jég.

A Duna hazai szakaszán ezen a télen számottevő jégjelenségek még nem voltak, és ebben változás nem várható, elenyésző az esélye annak, hogy legnagyobb folyónkon megjelenik valódi, sok jég.

Budapest, 2019. január 11.
Hajó a részben befagyott téli kikötőben, az Újpesti-öbölben 2019. január 11-én.
MTI/Balaton József
Budapest, 2019. január 11. Hajó a részben befagyott téli kikötőben, az Újpesti-öbölben 2019. január 11-én. MTI/Balaton József

A Tisza Vásárosnaményig jégmentes, alatta pedig Kisköréig helyenként megszakításokkal tarkított álló jég borítja a folyót, helyenként összefüggő ez a jég, de a jég vastagsága itt sem jelentős, nagyon rövid szakaszokon éri el a 10 centimétert - mondta Siklós Gabriella.

Kisköre és Szeged között gyenge jégzajlás észlelhető, 10-20 százalékos a jégborítás, de ez megszokott jelenség, hiszen a Dunával ellentétben a Tisza magyarországi szakaszán nagyon jellemző és gyakori ebben az időszakban a jégzajlás.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Tavak és folyók befagyottsága - Siklós Gabriella
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018