eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Vasúti szerelvény halad át gázlánggal fűtött vágánykapcsolókon Chicagóban 2019. január 29-én. Az Egyesült Államok északi és középnyugati államaiba sarkvidéki hideghullám tört be, a levegő hőmérséklete helyenként mínusz 40 Celsius-fokig süllyedt.
Nyitókép: MTI/AP/Kiichiro Sato

Katasztrófafilmek hangulatát idézi a fagy az Egyesült Államokban

"Ne vegyenek nagy levegőt és ne beszéljenek, ha nem muszáj" - ezt tanácsolták az északon fekvő amerikai szövetségi államok lakosainak, akiket extrém fagy sújt egy északi légörvény jóvoltából. A hőmérséklet egyes helyeken megközelítette a -45 Celsius-fokot. A fagy áldozatokat is szedett.

Amerika egy része ezen a héten hidegebb, mint a Déli-sark vidéke - írja az Independent című lap a közép-nyugat északi részére zúdult, különösen fagyos sarkvidéki levegő miatt.

A helyenként közel

-45 fokos hidegben többféle dolgot is tanácsoltak az embereknek: ha nem muszáj, ne menjenek ki az utcára, ne vegyenek nagy lélegzetet és a ha nem kell, ne is beszélgessenek a szabadban.

Az amerikai postaszolgálat közben feladta régi ígéretét, hogy bármilyen körülmények között kézbesít: az extrém időjárás miatt kénytelen volt figyelmeztetni az ügyfeleket, hogy 10 szövetségi államban akadozhat a levelek és csomagok kiszállítása.

Chicagóban közben

a nagy hideg lefagyasztotta a vasúti síneket, ami ellen sajátos módon léptek fel a közlekedési dolgozók: meggyújtották azokat.

Csütörtök reggelig 8 halálesetről számoltak be híradások Michigan, Iowa, Indiana, Illinois, Wisconsin és Minnesota államokból. Az áldozatok között volt egy 70 éves férfi, akit egy detroiti utcán találtak megfagyva. A város közelében egy másik, hasonló korú férfit is találtak, aki csak pizsamát viselt, és halálra fagyva leltek rá az Iowai Egyetem egyik diákjára is a campus egyik épületénél.

Szakértők emlékeztettek: ilyen időben gyorsan megfagyhatnak az ember testrészei, ha pedig nem viselünk megfelelő ruhát, nagyon hamar kihűlünk.

A hideg miatt nehéz beszélni, befagy az ember orra és még a könnycseppek is megfagynak.

Illinois állam rendőrsége közölte, hogy 21 embert mentettek ki egy lerobbant buszból - a dízel üzemanyag zselésre fagyott a jármű tankjában.

A katasztrófafilmek hangulatát idéző fagy nyomán több ezer légi járatot töröltek a chicagói reptereken, és nem közlekednek a városból induló vagy oda érkező Amtrak-vonatok sem.

A balesetveszély miatt szerdán és csütörtökön zárva tartanak az iskolák.

Chicagóban 1985 óta nem volt ilyen hideg, és péntekre virradó éjjel -33 fokra számítanak a városban.

A különösen szélsőséges időjárást az az északi légörvény okozza, amely általában az Északi-sark feletti légkörben forog, de mozgását most megzavarta valami, és ezért délre mozdult el.

Európa északi részén is szokatlanul hideg van mostanság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×