eur:
395.72
usd:
372.21
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
A partfalat csapkodják a hullámok a balatonboglári szabad strandon, ahol az erős északi szél miatt kiöntött a Balaton 2014. május 15-én.
Nyitókép: Varga György

Idén is bővül a viharjelző rendszer

Az idei nyár jól mutatja, mennyire hirtelen képes megváltozni az időjárás, és hogy ennek milyen kellemetlen és veszélyes hatásai lehetnek. Különösen igaz ez akkor, amikor szabadidőnket valamelyik víz partján töltjük. Bővül az állomások listája és fontos dolgokra figyelmeztet a katasztrófavédelem.

A folyamatosan fejlesztett viharjelző rendszer jelenleg a Balaton mellett a Fertő-tó, a Velencei-tó és a Tisza-tó partjánál üzemel, összesen 43 állomással. Ezek egy része már LED-es technológiával működik, ami jobb láthatóságot és gazdaságosabb üzemeltetést biztosít. Az idén is bővülő viharjelző rendszerről és az aktuális riasztási fokozatokról a katasztrófavédelem weboldalán, vagy a „Tavihar” (Androdid, iOS) nevű ingyenes, akár figyelmeztető értesítést is küldő telefonos alkalmazás segítségével.

Jó tudni, hogy

a viharjelzést a közelgő szél erősségéhez mérten adják ki, hiszen ez a legnagyobb veszély vihar esetén

az úszókra, a gumimatracon napozókra, a vízibiciklisekre, a vízisportolókra és a vitorlázókra.

A viharjelzések idején kötelező szabályok

1. Amennyiben egy órán belül a szél eléri a 40 kilométer/órás sebességet, automatikusan életbe lép az elsőfokú viharjelzés. Ilyenkor percenként 45, sárga fényű villanás jelzi a vízben és vízparton tartózkodók számára a veszélyt. Elsőfokú jelzés esetén úszni, csónakázni, vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad.

2. Amennyiben 60 kilométer/órás, vagy annál erősebb szél várható, másodfokú viharjelzés lép életbe. Ebben az esetben a viharjelzőlámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

Idén elindult a „Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén” elnevezésű projekt, amelyben nyolc új viharjelző állomás létesül, a már működő telephelyek pedig a fejlesztéseknek köszönhetően korszerűsödnek. Várhatóan

új parti viharjelző állomás kerül Balatonszepezdre, Balatonedericsre, Fenékpusztára, Balatonszárszóra és Tihanyra; Siófokon, Szigligeten és Keszthelyen pedig víz közepi állomás létesül.

A katasztrófavédelem arra figyelmezteti a nyaralókat, hogy a szabadidős programok tervezésekor és ezek közben is mindig vegyék figyelembe a viharjelzőrendszer figyelmeztetését, baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot!

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×