eur:
392.7
usd:
365.88
bux:
66790.65
2024. április 26. péntek Ervin
Egy lány úszik a Balatonban a keszthelyi strandon 2015. június 5-én.
Nyitókép: Varga György

A strandon is használjuk a mentőövet

Megugrott tavaly nyáron a halálos vízi balesetek száma, ezért idén új vízbiztonsági programot tesztelnek öt balatoni strandon a szakemberek. Tudatosítani szeretnék a fürdőzőkben, mire figyeljenek, amikor vízbe mennek.

Jelentősen nőtt a súlyos következményekkel, illetve halálos áldozattal járó vízi balesetek száma az elmúlt években. A rendőrség, a vízi mentők, a meteorológiai szolgálat és a mentőszolgálat együttesen vizsgálta ezeket az eseteket, és arra jutottak a szakemberek, hogy van néhány olyan tényező, amely együtt vagy külön külön, de midegyiknél közrejátszott - mondta az InfoRádiónak Jarmik Péter, a Balatoni Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsának elnöke.

Ilyen az önismeret hiánya, a felelőtlen magatartás és a környezeti tényezők ismeretének hiánya.

A Mentőöv program a megelőzésre összpontosít. Szeretnék tudatosítani a vízpartok közönségében, hogy ismerniük kell a vizet, a saját korlátaikat, és felelősen kell viselkedniük. Tudniuk kell, hogyan előzhetik meg a baleseteket.

Gyakran végzetes, ha felhevült testtel ugranak bele a vízbe, esetleg bódultan vagy úszástudás nélkül. MTI Fotó: Varga György
Gyakran végzetes, ha felhevült testtel ugranak bele a vízbe, esetleg bódultan vagy úszástudás nélkül. MTI Fotó: Varga György

A tavalyi vízi halálesetek fele egyébként valójában nem vízbefulladás volt, hanem egészségügyi okokból következett be, alapvetően idős, beteg embereknél. A tragédiák okai közül a második leggyakoribb, hogy felhevült testtel ugranak bele a vízbe, esetleg bódultan vagy úszástudás nélkül, de a többi balesetnél is tetten érhető az egyéni felelősség.

Öt balatoni településen, Siófok, Keszthely, Balatonfüred, Balatonfenyves és Révfülöp strandjain fogják tesztelni a Mentőöv elemeit.

Ezeken a helyeken például a strandlépcsőket olyan táblákkal látják el, amely megmutatja, milyen a meder jellege a mélyvízig. A táblák sorszámot kapnak, ha valaki segítséget kér, elég, ha ezt a számot bemondja, azonnal a helyszínre tudják iránytani a mentőhajókat vagy a mentőket. E mellett mentőeszközt kapnak a vízibiciklik és mentőmellényekkel látják el a kölcsönzőket.

A vízi mentők megkezdték az óvodás és kisiskolás, valamint a sportoló, vitorlázó gyerekek oktatását. Lesznek szórólapok. vízbiztonsági rendezvények, flashmobok, de a hagyományos tájékoztatási formák mellett a fiatalabbaknak vonzóbb, korszerűbb mobilapplikációs lehetőségeket is kihasználják a kampányban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×