eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Villámlás a viharban Révfülöpnél és Zánkánál, Balatonlelléről fotózva 2017. július 11-én.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Már a Balaton közepén is lesz viharjelző

Hétfőtől működik a viharjelzés négy hazai tavon, a Balatonon újabb nyolc állomást létesítettek, és három helyen már a víz közepén is van villogó jelzőbója.

Április 1-jétől elindul a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szakmai felügyelete mellett. A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-, a Tisza- és a Fertő-tónál is.

Az elmúlt évek bevált gyakorlatának megfelelően a Balatont a viharjelzések kiadásának szempontjából három medencére bontják fel,

  • a Keszthelytől a Badacsony-Fonyód szorosig tartó nyugati medencére,
  • a Fonyód és Tihany közötti középső medencére és
  • a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencére.

Az egyes medencékben egyidejűleg eltérő fokozatú viharjelzések lehetnek érvényben. A Velencei-tónál és a Tisza-tónál egy adott időpontban egyfajta jelzés érvényes, ott is a balatonihoz hasonló viharjelző lámpák tájékoztatnak az aktuális viharállapotról.

A Balaton körül tizenegy, a Velencei-tavon egy, a Tisza-tónál pedig három meteorológiai mérőállomás rögzíti az időjárási elemek állapotát.

Új fényjelzők a tó közepén

A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül harmincegy stabil fényjelző viharjelző, kiemelt strandokon tizenöt mobil tájékoztató fényjelző, a Velencei-tavon három stabil fényjelző viharjelző és egy mobil lámpaegység, a Tisza-tavon öt viharjelző állomás, valamint a Fertő-tó magyar szakaszán egy állomás végzi.

"A katasztrófavédelem folyamatosan fejleszti a rendszert, a meglévő pontok korszerűsítése mellett idén nyolc új viharjelző állomást létesítettek" - mondta el az InfoRádiónak Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Fix mérőállomás lesz Balatonszepezden, Balatonedericsen, Keszthely-Fenékpusztán, Balatonszárszón és Tihanyban, emellett még három, úgynevezett vízközepi viharjelzőt is telepítenek Siófokon, Szigligeten és Keszthelyen. A parton tornyok villognak, a vízben pedig magasított bóják fognak villogni.

A szóvivő elmondta azt is, hogy uniós forrásból egymilliárd forintból fejlesztik a katasztrófavédelmi rendszert a térségben. Kétéltű mocsárjárókat, erdő- és vegetációoltó berendezéseket, teherautókat, terepjárókat és búvarfelszereléseket is vásárolnak.

A szél az igazi veszélyforrás

A Balatonnál az időjárási elemeknek – mindenekelőtt a szélnek – nagy a tér- és időbeli változékonysága. Gyakran megfigyelhető, hogy másodfokú viharjelzés idején az északi part közelében, a nádasoknál nem tapasztalhatóak viharos széllökések, azonban néhány száz méterrel beljebb már lecsaphat a szél, és a parttól távolodva gyorsan felerősödik a hullámzás is. Ugyancsak nagy a térbeli változékonyság zivatarok környezetében, a zivatarból kifutó szélrohamok rövid idő alatt elérhetik a viharos fokozatot, ugyanakkor néhány kilométer távolságban néha csak gyenge légmozgás tapasztalható.

A szélviharokat nem mindig kíséri felhőzet.

Különösen veszedelmes a nyár közepén derült időben fújó száraz meleg déli szél, amely a sekély déli parti vízről gyorsan besodorja a matracokat és a vízi bicikliket a hullámos mély vizekre.

Fontos tudni, hogy a Balatonnál gyakran kialakulnak keskenyebb szélcsatornák, ahol lényegesen erősebb a szél, ilyen például a Szigligeti-öböl.

A viharjelzések

  • I. fokú viharjelzés – azaz percenként 45 sárga fényű fényfelvillanás – esetén a várható maximális széllökések 40-60 kilométer/óra sebességet érhetnek el. Ekkor a parttól 500 méternél messzebb nem szabad bemenni a vízbe.
  • II. fokú viharjelzés – azaz percenként 90 sárga fényű fényfelvillanás – esetén a maximális széllökések sebessége meghaladhatja a 60 kilométer/órát. Ekkor egyáltalán nem szabad a vízben tartózkodni.
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×