eur:
394.14
usd:
369.89
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Robbanás a kocsmasportban

Robbanás a kocsmasportban

Egyes kocsmasportok – köztük a darts, a bowling és a csocsó – egyre népszerűbbé válnak hazánkban. Míg a darts esetében a televíziós versenyközvetítéseknek köszönhető a játékosok növekvő száma, az asztali focit részben az eszközök állapota tartja meg széles körben népszerű hobbinak. Annak, aki szeretné belevetni magát valamelyik sportágba, érdemes mélyen a zsebébe nyúlnia – írja a Magyar Idők.

A kocsmasport kifejezés a darts eredetét tekintve megállja a helyét, mivel a sportág bölcsőjében, az Egyesült Királyságban még a dobótávot is söröshordókkal mérték ki. Ám ez a sport mára kinőtte a kocsmai kereteket hazánkban is.

A darts népszerűsége robbanásszerűen nőtt az elmúlt évek során, ebben nagy része volt a profi kupákról történő televíziós közvetítéseknek – tájékoztatta napilapot a Magyar Dartsszövetség (MDSZ) főtitkára. Dudás Eszter elmondta: a szövetség 61 tagegyesületének igazolt versenyzői a múlt év végére már majdnem ezren voltak. Hozzátette: a szabadidős játékosok is részt vehetnek az MDSZ, illetve a Magyar Dartsliga által szervezett hazai rendezvényeken is, ez csak az úgynevezett szabadidős kártya birtoklásához kötött. Az ország minden pontján elérhetők az amatőr házi versenyek, amelyeket egy adott vendéglátóegység, helyi sportklub vagy egyesület szervez és rendez meg.

Az MDSZ főtitkára szerint a darts nem túl eszközigényes sportág, nagyobb beruházás nélkül űzhető. A műanyag hegyű nyilakkal játszott műfaj otthon is lehetséges elektromos táblával. A fémhegyű nyilakkal, hagyományos táblára játszott dartshoz szükségeltetik egy három darabból álló nyílkészlet, amely 2500 forinttól kezdődik, ehhez a növényirost-alapú, regenerációra képes tábla nagyjából 7-8000 forint.

A bowling is népszerű szabadidősport Magyarországon. Bár az elmúlt 15 évben sok pálya bezárt, és országosan legalább 150 sáv szűnt meg, emiatt a versenysport kezd háttérbe szorulni, mert egyre nehezebb időpontot kapni a bajnokságok lebonyolításához – közölte Hevele Zoltán, a Magyar Bowlingszövetség elnöke.

Mint mondta, a 130 igazolt versenyző mellett a szövetségnél nyilvántartanak közel ötszáz amatőr játékost is, akik heti rendszerességgel gurítanak a lakóhelyük közelében található bowlingcenterekben, és a helyi klubok, pályaüzemeltetők által megszervezett városi versenyeken vesznek részt.

Hevele a sport technikai feltételeivel kapcsolatban arról is beszámolt, hogy minden pályán vannak különböző súlyú házi golyók a vendégek részére, és az is előírás, hogy csak speciális cipőben lehet pályára lépni. Saját felszerelése beszerzése költséges: a saját kézre fúratott golyók 18–40 ezer forintba kerülnek, míg az úgynevezett házi cipők nagyjából tízezer forintért szerezhetők be, a komolyabb lábbelik ára pedig 25–60 ezer forint. Egy golyós táska 9–15 ezer forint kiadással jár. A pályadíjak a napszaktól és a pálya szolgáltatásaitól függően változnak, 2500–6000 forintot kell fizetni egy sávért óránként – tájékoztatott a szakember.

Hazánkban nagyon népszerű az asztali foci is. A csocsó viszonylag olcsó, ugyanis pár száz forintból akár egy órát is lehet játszani, és a legtöbb kocsmában és bárban található csocsóasztal – közölte a Magyar Időkkel a Magyar Csocsószövetség egyik munkatársa. Tájékoztatása szerint a játék több mint százéves múltra tekint vissza, már az 1890-es évek végén is játszották a kezdetleges változatát. A szövetségi tag elmondta: bár a csocsót lehet profi szinten is űzni, sokan inkább még hobbinak tekintik, mint valódi sportnak, és az országban található asztali focik minősége is elsősorban szabadidős játékra alkalmas.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×