eur:
388.9
usd:
360.94
bux:
68709.74
2024. május 7. kedd Gizella

Mikor érdemes örökletesen magas koleszterint-szintre gyanakodni?

Gyógyszeres kezeléssel megfelelően karbantartható az időben felfedezett, örökletesen magas koleszterinszint és ezzel megelőzhetőek a későbbi súlyos betegségek - hívta fel a figyelmet Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. A Honvéd Kórház Kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa az InfoRádióban azt ajánlotta, hogy ha valakinek a családjában korai szívinfartus vagy szélütés fordult elő, ott érdemes megnézni a gyermekeket is, nincs-e örökölt koleszterin-zavaruk.

"Az örökletes magas koleszterinszint egy állapot, ami önmagában inkább a betegségek melegágya, mintsem maga egy olyan betegség, ami tüneteket okozna. Magyarországon körülbelül húsz-ötvenezer embert érinthet az a jelenség, hogy az egyik génje rossz, a másik jó" - mondta el az InfoRádiónak
a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

Kiss Róbert Gábor rámutatott: ezt úgy lehet észrevenni, hogy az úgynevezett ártó koleszterin, az LDL koleszterin szintje 5 feletti, ami már kóros, illetve az összkoleszterin-szint valahol a 7-8, vagy akár a még magasabb értékek környékén van.

Vannak ugyan orvosi tünetei is ennek az állapotnak, azokat azonban nehéz észrevenni: göröngyösebbnek lehet érezni az inak felszínét, időnként koleszterin-lerakódásokat láthatunk a bőrön - tette hozzá a Honvéd Kórház Kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

A magas koleszterinszint érelmeszesedéshez vezethet, ami azt jelenti, hogy a koleszterin lerakódik az érfalakban és ott duzzanatot okoz, ami az ér belső átmérőjét szűkíti. De ez csak az egyik baj: a másik az, hogy ezek a koleszterin-lerakódások meg is tudnak repedni és akkor még egy vérrög is társul a betegséghez. Ezek olyan kritikus állapotokat tudnak okozni, mint a szívinfarktus, szélütés, alsó végtag érelzáródást - magyarázta Kiss Róbert Gábor.

A főorvos hangsúlyozta: ma már nagyon jó lehetőségek vannak arra, hogy akinek arra szüksége van, az gyógyszeres kezeléssel a koleszterinszintjét a kívánt mértékre csökkentse. Az esetek jelentős részében így elhárul a veszély, a komolyabb betegség megelőzhető - persze ha időben felismerik ezt az állapotot.

"Az esetek legnagyobb részében a megfelelő gyógyszeres kezelés és a helyes életmód együttes alkalmazása képes a beteget megvédeni az érelmeszesedéstől akkor, ha azt időben, még fiatal korban felismerik és a beteget évtizedeken keresztül kezelték, vagyis nem hagyta abba a gyógyszereit" - hívta fel a figyelmet.

A főorvos szerint olyankor érdemes kutakodni a betegség után, ha a szülők valamelyikénél, vagy a családtagok között megjelenik korai - 40-50 év közötti - szívinfarktus vagy szélütés és az illetőknek magas a koleszterinjük.

Ilyenkor érdemes a gyermekeket is megnézni, hogy nincs-e közöttük örökölt zavar - ajánlotta Kiss Róbert Gábor. 

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×