eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hogyan változtatja meg a stressz a férfiak ízlését?

Stressz hatására a férfiak vonzóbbnak találják a túlsúlyos nőket, mint nyugodt lelkiállapotban - állapították meg brit pszichológusok a PLoS ONE című nyílt hozzáférésű tudományos portálon közzétett tanulmányukban.

Az eredmény egybevág korábbi kutatások megállapításával, amely szerint "erőforráshiányos" körülmények között az emberek a nagyobb testsúlyú partnereket részesítik előnyben, feltételezhetően azért, mert a kövérség az ételhez való hozzáférés, ezen keresztül az egészség evolúciós jele. Nőknél az alultápláltság megnehezíti a teherbe esést és a gyerek kihordását is.

Létezik egy hipotézis, amely szerint érzelmileg stresszelt állapotban az emberek könnyebben követik a fenti mintázatot viselkedésükben, mert a teltebb, nagyobb test gyors enyhülést jelezhet előre a bajban.

Viren Swami, a londoni Westminster Egyetem és Martin Tovee, a Newcastle-i Egyetem kutatója véletlenszerűen osztott be önként vállalkozó férfiakat vagy stresszes, állásinterjút másoló helyzetbe, vagy nyugodt körülmények közé, ahol kényelmesen várakoztak egy szobában. A tesztben összesen 81 fehér brit férfi vett részt: az alaphelyzet átélése után nőkről készült fotókat mutattak nekik, és megkérték őket, hogy értékeljék, mennyire találják vonzónak a képen látható hölgyeket.

A soványtól a kövérig terjedő skálán a stresszhelyzetet átélt férfiak vonzóbbnak találták a normál testsúlyú, a túlsúlyos és a kövér nőket is, mint a nyugodt szituációból érkezett önkéntesek.

Az eredmény azt sugallja, hogy sokat számít a kontextus is annak megítélésében, hogy kit találunk vonzónak - idézte a kutatókat a LiveScience című amerikai ismeretterjesztő portál.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×