eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma

Egy fűszer, ami csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

A curry egyik alkotóelemeként ismert kurkuma fogyasztásával megelőzhető a cukorbetegség a nagy kockázattal élő embereknél - állapította meg egy thaiföldi tanulmány.

A Diabetes Care című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint a kurkumin kapszulák kilenc hónapon át tartó szedése a 2-es típusú cukorbetegséget felvezető állapotban lévő, prediabéteszes embereknél megelőzte a betegség kialakulását.

A kurkuma fűszernövényben lévő kurkumin vegyületről korábbi vizsgálatokban kimutatták már, hogy hatékony gyulladásgátló, és védi a test sejtjeit az oxidatív károsodástól. Mindkét folyamatnak - a gyulladásnak és az oxidatív sejtkárosodásnak is - szerepe van különböző betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

A most ismertetett tanulmányban 240 önkéntes vagy kurkumint szedett a neki adott kapszulában, vagy placebót. A kurkumint szedők napi adagja hat részre szétosztva 1500 milligramm volt. Kilenc hónap elteltével a placebót szedő 116 páciens közül 19-nél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, miközben a kurkumint kapott 119 ember közül senkinél.

A kutatók úgy találták, hogy a kurkumin javította a hasnyálmirigy bétasejtjeinek működését, amely sejtek felelősek a vércukorszintet szabályozó inzulin hormon kibocsátásáért. Feltételezik, hogy a kurkumin gyulladásgátló hatása segít megvédeni a bétasejteket a károsodástól.

"Ígéretesnek tűnik, de sok kérdés maradt megválaszolatlan" - reagált a tanulmány eredményeire Constance Brown-Riggs, az amerikai Táplálkozási és Diabétesz Akadémia szóvivője, aki szerint túl korai lenne azt ajánlani az embereknek, hogy kurkumin kapszulákkal előzzék meg a cukorbetegséget.

A cukorbetegség megelőzésében a legeredményesebbnek továbbra is azt tartják, ha a megfelelő étrendet testmozgással párosítják a nagyobb kockázatnak kitett emberek.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×