INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Tények és tévhitek az ekcémáról

Infostart / InfoRádió
Érdemes-e diétáznia az ekcémás betegnek? Fertőz-e a betegség? Felnőttkorban is jelentkezhet-e? Válaszol a szakértő.

Csecsemő- és kisgyermekkorban gyakoribb a betegség megjelenése, ekkor atopiás dermatitisznek nevezzük. Ekcéma azonban felnőttkorban is kialakulhat - magyarázza Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusa.

A felnőttkori ekcéma esetében rendszerint felfedezhetők olyan korábbi tünetek, amelyek a betegségre való hajlamot előre jelezhették. Ez lehet például a nagyon száraz bőr, vagy allergiás tünet, szénanátha, családi előfordulás. Ennél azonban gyakoribb, hogy felnőtteknél a tüneteket kontakt vagy irritatív eredetű ekcéma, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés okozza.

A gyermekkori ekcéma veleszületett allergiás hajlam alapján kifejlődő visszatérő, idült lefolyású, de nem fertőző betegség. Gyermekkorban gyakran a későbbi allergia "előfutáraként" jelentkezik. Ilyen esetben, az allergiára hajlamos csecsemőknél 2 éves kor alatt ekcémás bőrtünetek jelentkezhetnek, melyek táplálék allergiával is társulhatnak.

Ezt követően, 2 és 3 év között gyakori a savós középfül-gyulladás, és végül óvodás-kisiskolás korban megjelennek a jellegzetes allergiás tünetek: köhögés, szemviszketés és orrfolyás.

Az ekcéma nem minden formája gyógyítható véglegesen, de a kiváltó okok elkerülésével, a gyulladás megszüntetésével tünetmentes állapot érhető el.

Az ekcémás tünetek általában helyi szteroid készítményekkel kezelhetőek, amelyeket kúraszerűen használjuk, a panaszok jelentkezésekor. A tünetek enyhülésekor, úgynevezett immunmoduláló helyi készítményeket is alkalmazunk, amelyek a hosszabb tünetmentes állapot megőrzését is elősegítik.

A terápia fontos része még a bőrszárazság megszüntetése, a rendszeres bőrápolás és a lipidpótlás biztosítása.

Nem szükséges külön diétát tartani, természetesen ez alól kivételek azok a betegek, akiknél az ekcémás panaszokhoz táplálékallergia is társul. Egyéb esetben táplálkozásunk legyen változatos, friss összetevőkben gazdag. A tartósítószereket és adalékanyagokat érdemes elkerülnünk.

Az erős, fűszeres ételek fogyasztása nem javasolt, mivel ezek a verejtékkel távozva fokozhatják a tüneteket.

Az ekcémás bőr érzékeny, gyakran igen száraz, és nagyon gondos ápolást igényel. Fontos a nedvesség- és lipidpótlás, melyekről hipoallergén ápolókészítmények segítségével gondoskodhatunk.

Lehetőleg illat-, konzerválószer-, és színezékmentes kozmetikumokat használjunk.

Az ekcémás betegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk bőrük megfelelő hidratálására. Kádban való hosszas fürdőzés helyett válasszuk inkább a zuhanyozást, utána speciális testápoló használata ajánlott.

Kapcsolódó hang

Vincze Ildikó
 


A címlapról ajánljuk