eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Internetes oldal magyarázza a mandarin nyelv különbségeit

A mandarin nyelv kínai és tajvani eltérő használatáról ad eligazítást az a honlap, amelyet a héten indítottak el Kínában és a kelet-ázsiai szigetországban.

Az oldal adatbázisa több mint 33 ezer naponta használt szót és kifejezést, valamint több mint 52 ezer tudományos szót tartalmaz - közölte a honlap működtetője, a tajpeji székhelyű Kínai Kulturális Társaság, amely a pekingi központú kínai szótárírási társasággal közösen hozta létre a weboldalt.

A mandarin nyelv adatbázisának célja a tajvani szoroson átívelő kulturális kapcsolatok kiszélesítése, a két fél közötti megértés erősítése, valamint a hagyományos kínai írásjelek megőrzésének elősegítése - hangoztatta Ma Jing-csiu tajvani elnök a honlap elindításakor.

Mintegy 40 millióan - főként Tajvanon és Hongkongban - a hagyományos kínai írásjeleket használják, míg a Kínában élő 1,3 milliárd ember azok egyszerűsített formáját.

A hagyományos kínai nyelvben általában 6000-8000 szót használnak, a leegyszerűsített kínai esetében mindössze 2300-at - hangsúlyozta az elnök, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a mandarin további egyszerűsítése a nyelv tudásának elvesztéséhez vezethet.

A tajvani internetes oldal beindításával párhuzamosan Kína is beindította a sajátját, és az adatbázisokat összekapcsolták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×