eur:
393.76
usd:
368.42
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Varánuszokat is láthat Nyíregyházán

Különleges mangrove varánuszok (Varanus indicus) érkeztek egy csehországi állatkertből a Nyíregyházi Állatparkba. Az ivarérett hüllők a karantén lejárta után már birtokba vették terráriumukat.

A most érkezett hüllőpárral együtt már négy varánuszfaj tekinthető meg a sóstógyógyfürdői látványosság Zöld piramisában - tájékoztatott Révészné Petró Zsuzsanna, a park sajtóreferense.

A mangrove varánusz egyike annak a két varánuszfajnak, amelyek képesek tengervizet inni. Ennek a képességnek köszönhetően a faj óriási területeket tudott meghódítani: megtalálható Ausztráliában, Új-Guineában, Indonéziában, valamint a Salamon-, a Karolina- és Marshall-szigetek mellett Délkelet-Ázsia más szigetcsoportjaiban is.

A nagy elterjedési terület miatt az egyedek mind színben, mind méretben nagy változatosságot mutatnak, ezért a faj első felfedezése óta több mint 25 tudományos néven írták le újra meg újra.

Az állatfaj leggyakoribb alapszíne fekete, bőrükön sárga pettyek találhatók. Nyelvük sötétlila színű, fogaik fűrészesek. Az egyes alfajok méretükben is különböznek, de a legnagyobb egyedek elérik a másfél méter hosszúságot. A testhosszuk felét kitevő farkuk oldalról lapított, így hatékony segítség az úszáshoz.

A mangrove varánuszok a kígyókhoz hasonló módon képesek kiakasztani az állkapcsukat, hogy nagyobb méretű prédát is le tudjanak nyelni. További, kígyókhoz hasonló tulajdonságuk a Jacobson-szerv megléte, mely a szaglásban játszik szerepet. Miután visszahúzzák nyelvüket, ehhez a szervhez érintik hozzá, így annak felületén megkötődött illatanyagokat tudják érzékelni.

Étrendjük változatos, bármely állati eredetű táplálékot elfogyasztanak. Puhatestűeket, rovarokat, emlősöket, tojást, dögöt, azaz szinte mindent, amihez hozzá tudnak jutni, s képesek a mély vízben halakra vadászni. Fogságban akár húsz évig is élhetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×