eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A csodálatos barátcserje

A hagyományos orvoslás mellett érvelők rendszerint kétkedve fogadják az egyes gyógynövények hatékonyságát igazoló eredményeket. Pedig egyes gyógynövényeket már az ókori görögök is sikerrel alkalmaztak, például a hormonális problémák kezelésében.

A görög orvoslás megalkotta az egészség és a betegség ellentétpárját, az emberek hittek az ellentétek harmonikus egyensúlyában és a természet gyógyító erejében. Jóllehet a szónak mai értelmében orvostudomány három ezer évvel ezelőtt még nem létezett, számos olyan megfigyelést tettek, amelyek mai is lenyűgözők - magyarázza Balázs Csaba, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, aki a legfontosabbnak azt tartja, hogy egyes növények gyógyító hatásait ismerték és alkalmazták. Ezek egyike volt a barátcserje.

A növényt alapvetően hormonális zavarok kezelésére használták. Megfigyelték, hogy hatására lényegesen csökkent a meddőség, a menstruációs, klimaxos panaszok száma és mértéke.

"Meglepődve tapasztaltam, hogy a barátcserje hatásai valóban meggyőzőek" - számolt be a professzor. Az egyik legismertebb orvosi lap, a British Medical Journal közölte, hogy 1634 nőbetegnél ez a készítmény csökkentette az úgynevezett premenstruációs tüneteket, rendezte a menstruációs zavarokat és jelentősen csökkentette a meddőséget is.

Ezt a megfigyelést egészítették ki azzal, hogy a csökkent pajzsmirigybetegségben szenvedők számára is kedvező hatásúnak bizonyult, jelentősen mérsékelte az autoimmun gyulladás tüneteit is. Ezt a növényi kivonatot javasolta 2010-ben az európai orvosok szövetsége is.

Ott hat, ahol szükség van rá

A barátcserjében különböző biológiailag hatásos anyagok vannak, többek között flavonoidok és glükozidok. Fontos tudni, hogy hormonokat nem tartalmaz, jótékony hatásának éppen az a lényege, hogy az agyalapi mirigy működését serkenti, szabályozza - különösen az LH -hormon (luteotrop hormon) szintet növeli. Ez közvetett módon fokozza a szervezet progeszteron-termelését - ez az anyag pedig a menstruációs ciklus szabályozását segíti.

Lényegesen javítja meddőség esetén a fogamzás esélyét. Fontos megállapítás volt az is, hogy a prolaktin szintet viszont csökkenti. Az enyhén megemelkedett prolaktin-szint csökkentése nemcsak néhány meddő nőnél lehet hasznos, de azoknál is, akiknek melle a menzesz előtt nyomásra érzékeny (PMS=premenstruális szindróma). Ennek a természetes növényi anyagnak hatására csökkent autoimmun pajzsmirigybetegségben az antitestek szintje (TPO elleni antitest) is.

Kinek javasolható?

A barátcserjéből készített kiegészítő szedése az alábbi problémák kezelésére ajánlható: meddőség, menstruációs zavar, klimax (hőhullámok esetén, éjszakai izzadás csökkentésére), PCOS, pajzsmirigy autoimmun gyulladás, kóros elhízás, depresszió.

Adagolás: a frissen szedett magvakat tisztítás után átdarálják, üvegbe teszik. Felöntik 96 százalékos alkohollal, tetejét csavaros tetővel lezárják. 10-14 napig érlelik, mindennap kétszer alaposan felrázzák. Az érési idő lejárta után leszűrik, az ázalékot vízzel átforralják. Szűrés után annyit adagolunk belőle az alkoholos kivonathoz, amennyivel 38-40 százalékosra hígíthatjuk. Naponta háromszor 10-20 cseppet fogyaszthatunk.

A növény magjából készült porból napi két gramm, vagy kettő-négy kapszula, egy-két teáskanálnyi, a gyárilag előállított cseppből 20-30 csepp (180 mg) javasolt.

Az alkalmazása legalább három hónapon át szükséges a kívánt hatás eléréséhez. Mellékhatásokat nem észleltek, fontos viszont tudni, hogy a készítmény terhesség, szoptatás ideje alatt és fogamzásgátló készítmények mellett nem szedhető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×