eur:
401.44
usd:
365.91
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Mire jó az alkohol adójának megemelése?

Az alkoholtartalmú italok magasabb jövedéki adóval sújtása, azaz egyfajta állami "áremelés" rendkívül hatékony a közegészségügy állapotának javításában - állítják amerikai kutatók egy most megjelent tanulmányban.

Amerikai számítások szerint minden harmadik olyan halálesetért, amely megelőzhető lett volna, az alkoholfogyasztás a felelős. Ugyanakkor az alkoholfogyasztási szokások megváltoztatása összetett probléma. Ha viszont az ital ára megemelkedik, a statisztikák szerint nemcsak a közegészségügy, de a közbiztonság is javul.

Alexander C. Wagenaar és munkatársai az Egyesült Államok több államában vizsgálták, hogyan és milyen mértékben befolyásolja az egészséget és a társadalom biztonságát az alkohol. A vizsgált államok között szerepelt Alaszka, ahol már évtizedekkel korábban igen alaposan megemelték az alkoholtermékek adóját.

Az alaszkai hatóságokat is meglepte, hogy a sokak által erősen vitatott és ellenzett lépés szinte azonnal csökkenteni kezdte az alkohol okozta halálozást. Az első adóemelés 1983-ban egy doboz sör árát csupán 4-6 centtel emelte, az alkoholfogyasztással összefüggő halálesetek számát viszont 29 százalékkal csökkentette.

A munkacsoport új vizsgálata az American Journal of Public Health novemberi számában jelenik meg. A tanulmányban összesítették 50, a témával foglalkozó tanulmány adatait. "Az a meglepő, hogy az összefüggések szinte mindenütt egy irányba mutatnak, noha olyan egészségügyi hatásokról van szó, melyek látszólag egymástól függetlenek" - nyilatkozta a vizsgálat vezetője.

A tanulmányok az alkohol és a halálozás, az autóbalesetek, a szexuális úton átvitt betegségek, az erőszakos cselekmények, a bűnözés és az öngyilkosság kapcsolatával foglalkoztak. A megfigyelések többsége 1955 és 2004 közötti időszakban történt.

Wagenaar csoportjának számításai szerint az alkoholfélékre jelenleg érvényes adó megduplázása - ami átlag mintegy fél dollárral növelné egy üveg bor vagy hat doboz sör árát -, az iszákosság okozta halálozást 35 százalékkal, a halálos autóbalesetek számát 11 százalékkal, a szexuálisan terjedő betegségek előfordulását 6 százalékkal csökkentené. Az egyetlen adat, amely a szeszadó növelése után értékelhetően nem javult, az öngyilkosságok száma volt.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az alkoholtermékeket érintő adóbevétel növekedése segítheti az egészségügyi költségek mind nagyobb anyagi terheinek fedezését, ami társadalmi érdek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×