eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

A földben van a hosszú élet titka?

A hosszú életűek hazájaként is emlegetett észak-kínai Zsukao városában jelenleg nem kevesebb, mint 255 századik életévét betöltött ember él - derült ki a helyi hatóságok által közzétett statisztikából.

A Kína északi részén elterülő Csiang-szu tartománybeli városnak 1,45 millió lakosa van, közülük negyvenezren elmúltak nyolcvan évesek, és több mint négyezren ünnepelték már meg a 90. születésnapjukat is. A helyi lakosság átlagos élettartama 75,59 év. Ez 4,59, illetve 9,59 évvel magasabb, mint a Kína többi részén, illetve az egész világon érvényes átlag.

Az ázsiai ország összesen hat "hosszú életű" várossal büszkélkedhet, ám Zsukao az egyetlen közülük, amely alacsony fekvésű és gazdaságilag is meglehetősen fejlett régióban található. Az itt élő emberek hosszú életének titka a rendszeres és egészséges táplálkozási, valamint alvási szokásokban, illetve a kedvező környezeti feltételekben rejlik.

A Földtani Kutatások Csiang-szu Tartománybeli Intézetének kutatása szerint a régióban lévő talaj egy kilogrammjában átlagosan 3,3 milligramm jód, 57,3 milligramm cink és 0,047 milligramm szelén található, ami jóval meghaladja a környező területekre jellemző arányokat.

Az intézet szakértői szerint a szelén segít megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását, a cink a fehérjecsere fontos résztvevője, a jód pedig a pajzsmirigy-hormon termelésében játszik fontos szerepet.

Az elkövetkező években valószínűleg tovább emelkedik a százévesek száma, ahogy a várható élettartam is egyre jobban megemelkedik majd. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint 2009-ben 73,05 év volt az átlagos élettartam Kínában, míg 2000-ben 71,4 évet, 2006-ban pedig 72 esztendőt jósoltak majdnem biztosra az ország lakóinak.

Címlapról ajánljuk
Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Nyakunkon az amerikai választás - Mibe érdemes tenni a pénzünket?

Nyakunkon az amerikai választás - Mibe érdemes tenni a pénzünket?

Közeledik a november, vele együtt pedig az amerikai elnökválasztás is. Az előzetes felmérések alapján rendkívül szoros lehet a verseny a két jelölt, Donald Trump és Kamala Harris között. Éppen ezért most megnéztük, hogy mire számíthatunk a piacokon abban az esetben, ha a Trump, illetve ha Harris nyer kicsit több mint 4 hét múlva. Valamint azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy mi lehet a legjobb választás azon befektetők számára, akik a "biztosra" akarnak játszani. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×