eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Nem változik a társadalmi megbélyegzés

Bár egyre több amerikai tartja a mentális problémákat az agy biológiájában gyökerező betegségnek, ez nem jelenti azt, hogy toleránsabbak lennének az ezekben szenvedő emberekkel - állapította meg egy országos felmérést követő jelentés.

Az American Journal of Psychiatry című szakfolyóiratban szerdán közzétett jelentésben az 1996 és 2006 között az Egyesült Államokban készült országos felmérések adatait vetették össze a kutatók.

Mint Bernice A. Pescosolido kutatásvezető, a bloomingtoni Indiana Egyetem szociológusa kiemelte, az amerikaiak a korábbinál árnyaltabban gondolkoznak a mentális betegségek hátteréről, "ám ezt nem fordították át nagyobb toleranciává".

Pescosolido és kollégái egy olyan adatbázis információit elemezték, amelybe 2000 amerikai válaszai kerültek be egy 1996 és 2006 között kétévente lefolytatott általános társadalmi felmérés során. Az eredeti vizsgálatokat a Chicagói Egyetem kutatói végezték.

A követett tíz év alatt azok aránya, akik úgy gondolták, hogy a depressziónak az agy biológiájában gyökerező oka van, mintegy ötven százalékról kétharmadra emelkedett, akik pedig a skizofréniáról vélték ezt, azoké 76 százalékról 86 százalékra.

Az iszákosságról 1996-ban a válaszadók fele gondolta úgy, hogy jellembeli probléma, 2006-ban viszont már kétharmaduk vélte így.

A társadalmi megbélyegzés is alig változott az évtized alatt: a legtöbben nem akarnak a családjukba olyan embert, aki skizofréniával vagy depresszióval küzd. A kutatásvezető elmondta, hogy ezek az emberek gyakran szembesülnek elutasítással barátságaikban, munkájukban és családi helyzetekben is.

Címlapról ajánljuk
Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Nyakunkon az amerikai választás - Mibe érdemes tenni a pénzünket?

Nyakunkon az amerikai választás - Mibe érdemes tenni a pénzünket?

Közeledik a november, vele együtt pedig az amerikai elnökválasztás is. Az előzetes felmérések alapján rendkívül szoros lehet a verseny a két jelölt, Donald Trump és Kamala Harris között. Éppen ezért most megnéztük, hogy mire számíthatunk a piacokon abban az esetben, ha a Trump, illetve ha Harris nyer kicsit több mint 4 hét múlva. Valamint azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy mi lehet a legjobb választás azon befektetők számára, akik a "biztosra" akarnak játszani. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×