eur:
400.38
usd:
362.73
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Nem árt a védőoltás a horvátországi nyaralás előtt

Kevesen gondolják, hogy egy horvátországi kiruccanás esetén is érdemes bizonyos védőoltásokat beadatni - hívja fel a figyelmet a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetének munkatársa.

Míg a távoli utazásokra alaposan felkészülnek az emberek, addig a közeli nyaralások esetén kevésbé tudatosul bennük, hogy az otthonos kórokozók száma nagy változatosságot mutat - mondta az InfoRádiónak a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetének munkatársa.

Axmann Ágnes kiemelte: Dél-Európában, így a horvát tengerparton is előfordulhatnak olyan fertőző betegségek, amelyek Afrikából terjeszkednek át, de olyanok is léteznek, amelyek Magyarországon is megtalálhatóak.

Az egyetemi docens azt tanácsolja, hogy ha létezik védőoltás, akkor adassuk azt be az utazás előtt. A nyaralás előtt 3-4 héttel érdemes beoltatni magunkat, mert ennyi idő szükséges a védelem kialakulásához, de a hepatitis A-fertőzés esetében például az oltóanyag beadása után már két héttel kifejlődik a védelem - fejtette ki.

Axmann Ágnes közölte azt is, hogy létezik védőoltás a hastífusz, a sárgaláz és a bakteriális agyhártyagyulladás ellen. A gyermekkorban kapott védőoltást tíz év után meg kell ismételni a járványos gyermekbénulás és a diftéria elleni esetekben - tette hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×