eur:
398.2
usd:
359.93
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

Kidőlt fák, megrongált tetők - vihar söpör végig az országon

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsősorban fakidőlésekhez és megrongált tetőkhöz riasztották a tűzoltókat. Van olyan település, ahol minden ház tetejét megrongálta a vihar. Pest megye több útszakaszát víz és iszap öntötte el a hétfő délelőtti heves esőzések nyomán. Jégeső és szélvihar söpört végig hétfő délután Újszászon, az orkánerejű szél akác-, fenyő- és diófákat tört ketté, csavart ki tövestől.

Mintegy 60-70 káresethez riasztották a tűzoltókat a Hajdú-Bihar megyére hétfő délután lecsapott vihar miatt; elsősorban fakidőlések és megrongált tetők okoznak problémát - közölte a megyei katasztrófavédelem ügyelete.

A vihar legerősebben a megye északi részén, Egyek és Hajdúböszörmény térségében tombolt. Az orkán erejű szél sok helyen rongálta meg a lakóházak tetőszerkezetét és több otthonra fát döntött.

A tűzoltóság minden megyei egysége kárelhárításon dolgozik - tette hozzá az ügyeletes.

Orkán erejű széllel, nagy mennyiségű eső kíséretében csapott le a vihar Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati részére hétfő délután. A tűzoltókat eddig elsősorban fakidőlésekhez és vízszivattyúzásokhoz riasztották.

A mintegy félórán át tartó, sűrű villámlással és égzengéssel kísért vihar Újfehértó térségében tombolt a legerősebben: a szél fákat tépázott meg, a hirtelen leesett csapadék miatt gyorsan megteltek az utak melletti vízelvezető árkok. A város egyes részein nincs áram, fennakadások voltak a mobilkommunikációban is.

A megyei katasztrófavédelem ügyletese az MTI-nek elmondta, hogy folyamatosan érkeznek a bejelentések a tűzoltókhoz, akiket többségében fakidőlésekhez és vízszivattyúzáshoz riasztanak.

A vihar Hajdúhadház és Újfehértó között mintkét vágány fölöttt leszakította a felsővezetéket és oszlopokat döntött ki, ezért az erre közlekedő vonatok utasai jelentős, 120-150 perces késére számítsanak - közölte Both Ferenc, a MÁVIMFORM sajtóügyeletese. A hiba elhárítását a szakértők holnap a kora reggeli órákra ígérik.

Minden ház tetejét megrongálta a vihar

Geszteréden minden ház, összesen hatszáz otthon tetőszerkezetében okozott kárt a hétfő délutáni vihar - közölte Vitkovics Béla, a mintegy kétezer lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település független polgármestere.

Száz ház tetejét ideiglenesen le kell fóliázni, a többin pedig cserepek törtek össze kisebb-nagyobb területeken - mondta az önkormányzati vezető.

Hozzátette: a kevésbé károsodott tetőkön a javításokat már megkezdték a helybéliek, míg a 100 fóliázásra váró lakáshoz Nyíregyházáról kapnak anyagot, s a tűzoltók is segítik majd a munkálatokat.

Vitkovics Béla elmondása szerint "ilyen nagy erejű szélre még a legöregebb geszterédiek sem emlékeznek, mint amilyen hétfőn lecsapott a településre". Az egyik házról például a teljes tetőt leemelte az orkán, s a szelet követő hatalmas eső teljesen átáztatta a plafont, lakhatatlanná téve az épületet. A családot a rokonoknál helyezték el ideiglenesen.

A gyors felmérés szerint Balkányban mintegy kétszáz házra kell ideiglenes tetőként fóliát helyezni a hétfő délutáni vihar után - közölte Pálosi László.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros fideszes polgármestere még saccolásra sem vállalkozott a várost ért kár nagyságát illetően, úgy fogalmazott: "sok-sok millióról van szó".

Víz és iszap az utakon

Víz és iszap öntötte el Pest megye több útszakaszát a hétfő délelőtti heves esőzések nyomán, miközben a Magyar Közút Nonprofit Zrt szakemberei még az árvíz okozta károk egy részének helyreállításával sem végeztek - közölte a társaság szóvivője.

Pécsi Norbert elmondta, hogy a 3-as főút Aszód és Gödöllő közötti, Csisztoványi Csárdánál lévő részét 30 centiméteres víz, iszap és sár lepte el. A Magyar Közút dolgozói jelenleg is tisztítják az útfelületet, ezért a környéken 30 kilométeres sebességkorlátozást léptettek életbe. Szintén a heves esőzések következményeként a 3102-es úton, Nagytarcsa belterületén két csatornafedelet nyomott fel a víz, ezért itt útszűkületre számítsanak az autósok - tette hozzá a szóvivő.

Dánszentmiklós térségében a viharos szél fákat döntött a 4607-es útra, de a tűzoltóság már eltávolította a sérült fatörzseket és a szétszóródott ágakat.

A korábbi árvizek miatt már csak egy Pest megyei szakaszon van érvényben teljes útzár - mondta Pécsi Norbert. Galgamácsánál a Galga-patak áradása miatt át kellett vágni az utat, hogy a közúti híd ne szenvedjen nagyobb kárt. Mivel a helyreállítási munkálatok elhúzódnak, ezt a szakaszt még nem nyitották meg a forgalom előtt.

Jégeső és szélvihar söpört végig hétfő délután Újszászon, az orkánerejű szél akác-, fenyő- és diófákat tört ketté, csavart ki tövestől - közölte a Szolnoki Tűzoltóság sajtóügyeletese.

Erdélyi Tibor tájékoztatása szerint folyamatosan érkeznek a lakossági kárbejelentések a tűzoltóság hírközpontjába. A tűzoltók motoros láncfűrésszel, létráról távolítják el a lakóházakra, melléképületekre, légvezetékekre dőlt fákat, délután öt óráig összesen 26 esetben kellett beavatkozniuk. A károk felszámolásán több járművel 19 tűzoltó dolgozik jelenleg is.

A megyeszékhely tűzoltóitól a Kőtelken működő önkéntes tűzoltó egyesület is segítséget kért a délutáni felhőszakadás miatt. Kőtelek több utcájában lakóházakat veszélyeztet a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék. A helyi tűzoltók két szivattyúja mellett a szolnoki tűzoltóegységek három vízátemelő szivattyúja segíti a vízeltávolítást. A munkálatok várhatóan ezen a településen is a késő esti órákban fejeződnek be.

Címlapról ajánljuk
Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

A dél-libanoni offenzívával az lehet az izraeli hadsereg célja, hogy a 60 ezer evakuált embert vissza lehessen költöztetni Észak-Izraelbe, illetve a határ menti zónában lévő demarkációs vonalnál felszámolja a Hezbollah katonai infrastruktúráját – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Tárik Meszár hozzátette: a libanoni kormánynak is érdeke, hogy hosszabb távon demilitarizált övezet legyen a libanoni–izraeli határ.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×