eur:
397.24
usd:
357.75
bux:
74085.56
2024. október 1. kedd Malvin

Idén is védettséget nyújt a tavalyi újinfluenza-vakcina

A napokban dönt az Országos Gyógyszerészeti Intézet arról, hogy meg lehet-e hosszabbítani az újinfluenza elleni oltóanyag lejárati idejét. Bár a vakcinák általában egy évig használhatóak fel, a 2009 végén több megbetegedést okozó influenzavírus még nem mutálódott, ezért a raktáron lévő az oltóanyagot ősszel újra fel lehet használni - mondta az InfoRádiónak Berencsi György virológus.

"Több mint ötven évvel ezelőtt fejlesztették ki az influenzavakcinát, azóta is évről évre ezzel a módszerrel készítik az oltóanyagokat. Eredetileg azért egy évben határozták meg a szavatossági idejüket, mert tizenkét hónap alatt megváltoztak a vírusok" - mondta az InfoRádiónak Berencsi György virológus.

Az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója az InfoRádió kérdésére kiemelte, idén azért hosszabbíthatják meg az újinfluenza elleni vakcina szavatossági idejét, mert a 2009 őszén fertőző vírus még nem mutálódott. "Negyvenegy éve ez az első eset, hogy tavasszal nem egy megváltozott vírus jelenik meg Magyarországon, hanem ugyanaz a vírus tér vissza egyszer vagy kétszer, amely előző évben már megbetegedéseket okozott" - magyarázta a szakember.

"A tavalyi vakcina idén is védelmet nyújt majd, úgyhogy nyugodtan használhatjuk. Az első hullámban ugyanis az embereknek csak egyharmada fertőződött meg, ezért nincs miért megváltoznia a vírusnak" - magyarázta a Berencsi György, aki az oltóanyag hatékonyságáról szólva arról beszélt, hogy ennek ellenére idén is javasolja a vakcina beadatását, csak így érhető el a védettség.

"Védőoltás nélkül csak az lesz védett, aki már átesett a betegségen" - tette hozzá a virológus, aki idén ősszel a korábbinál nagyobb újinfluenza-járványra és több megbetegedésre számít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve "korlátozott hadműveletet" indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket - közölte az izraeli hadsereg (IDF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×