eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Heti három hamburgertől asztmás lehet a gyerek

Ritkábban alakul ki asztma azoknál a gyerekeknél, akik sok zöldséget, gyümölcsöt és tengeri halat fogyasztanak, a zsíros ételek azonban növelik a légzőszervi betegség kockázatát - hívták fel a figyelmet brit kutatók.

Több mint ötvenezer gyerek étkezési szokásait és egészségi állapotát vizsgálta meg 1995 és 2005 között egy brit kutatócsoport. "Arra jutottunk, hogy azoknál kisebb eséllyel alakul ki asztma, akik gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend szerint táplálkoznak" - nyilatkozta a BBC-nek a Thorax című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Gabriele Nagel úgy véli, az egészséges étkezés és az asztma közötti összefüggés elsősorban az antioxidánsoknak és a C-vitaminnak köszönhető. "A magas zsírtartalmú ételek fogyasztása azonban növeli az asztma kialakulásának kockázatát. Azok a gyerekek, akik hetente legalább háromszor esznek például hamburgert, nagyobb eséllyel lesznek asztmások" - tette hozzá a szakember. A kutatás eredményei szerint a világ szegényebb országaiban elsősorban a gyümölcsök és zöldségek, míg a tehetősebb régiókban a tengeri hal biztosít nagyobb védettséget a légzőszervi betegséggel szemben.

Keith Prowse, a British Lung Foundation munkatársa azonban úgy nyilatkozott, további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan be tudják bizonyítani az étrend és az asztma kialakulása közötti kapcsolatot. "Az azonban mindenképpen igaz, hogy a gyerekeknek kiegyensúlyozott táplálkozásra és rendszeres testmozgásra van szükségük" - tette hozzá.

Az asztma, vagyis a tüdő krónikus gyulladásos betegsége összesen 300 millió embert érint a világon. Csak Magyarországon legalább 150-200 ezer felnőtt és 50 ezer gyerek szenved ebben a légzőszervi betegségben.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×