INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Péniszkiállítás holland egyházművészeti múzeumban

InfoRádió / MTI
Összesen 122, férfi nemi szervet ábrázoló vagy formázó alkotást mutatnak be Utrecht jó hírű egyházművészeti múzeumának kiállításán.

Guus van den Hout, a Catharijneconvent Múzeum igazgatója elmondta, hogy egyáltalán nem szexuális tárlatról van szó: a termékenység vallásban betöltött szerepét akarják ábrázolni.

Ruudt Peters kurátor huszonnégy ország művészeinek, dizájnereinek és ékszerészeinek munkáiból válogatta össze a szokatlan kiállítás anyagát.

A január 17-én nyíló tárlaton többek között kukoricacsőként, ajakápolóként és kitűzőként megjelenített hímtagokat is láthat a közönség. A kiállítást reklámozó plakátra Johanna Schweizer holland művész horgolásának képét választották: a mű egy narancsszínű mezei nyulat ábrázol, amint egy kék-sárga falloszon lovagol.

A néhol giccsesnek ható ábrázolásokat Peters szerint a lingamnak nevezett, fából vagy kőből készült falloszformák mai interpretációjaként kell értelmezni. A lingamokat a hindu és buddhista kultúrában az alkotóerő, az élet és a termékenység isteni jelképeként imádták. "Ezzel szemben a modern nyugati, szexre koncentráló vizuális kultúrában az emberek gyakran csak otromba, szexuális vonatkozásban tekintenek ezekre az alkotásokra" - mondta el a kurátor.

A február 26-ig látható kiállítást már megnyitása előtt hatalmas érdeklődés övezi.

A címlapról ajánljuk