eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A szaloncukorra igaz: ami drágább, az jobb is

Négy kiváló szaloncukor mellett jó néhány közepeset és két éppen csak megfelelő terméket talált a Kosár magazin nagy karácsony előtti tesztjén, és csak ötnek volt köze a csokoládéhoz, a többi bevonó masszával készült. Dömölki Lívia vezető élelmiszer-szakértő az InfoRádiónak azt mondta: bár ez általában nem jellemző, a szaloncukrokra igaz, hogy ami drágább, az általában jobb is.

Az ünneplőbe öltöztetett szaloncukorból csemegézni jóleső, legális bűnözés: ha közeleg a karácsony, egyenesen kötelező zselével, kókusszal, karamellával vagy épp trüffelkrémmel megjutalmazni az egész évben nélkülöző hasakat. A toplista élén évek óta a rendíthetetlenül a zselés, kókuszos, karamellás és marcipános négyes áll.

Egy magyar család már karácsony előtt átlagosan két kilót pusztít el az ínyencségből, az összes fogyasztás pedig öt-hatezer tonnás éves átlag körül alakul és hatmilliárd forinttal könnyíti meg összesen a pénztárcánkat - és ez nem csoda, ismerve az árakat.

A Kosár magazin által próba elé állított tizenkilenc zacskós vagy dobozos, átlagosan 400 grammos karácsonyi csemege közül akadt olyan, melynek kilójáért hétszázötven forintot fizettünk, a prémium termékekért viszont akár háromezer, sőt, több mint ötezer forintot is elkérnek kilónként.

Minőségi szempontok: a nélkülözött kakaóvaj

Mivel a cukor olcsó összetevő, ne csodálkozzunk, ha a kevésbé minőségi szaloncukrot évről évre édesebbnek érezzük: az is. Szintén gyakori tendencia a csokoládé étbevonóvá degradálódása.

Az igazi, szabvány csokoládé egyik kulcsfontosságú alkotóeleme, a kakaóvaj ugyanis meglehetősen drága, az étbevonó pedig olcsó növényi zsírok hozzáadásával készül. Pedig a csokoládé réz, E-vitamin és ásványi anyag tartalma szájpadlásunk mellett vérnyomásunkat és szívünket is jótékonyan cirógatja.

A górcső alá vont szaloncukrok csoportosításának egyik szempontja is a bevonó és a csokoládé kapcsolata volt, a tizenkilenc minta közül azonban mindössze öt szaloncukor tartalmazott igazi csokoládét.

Az összetevőkre sem árt néhány pillantást vetni, az íz ugyanis nem mindig árulja el, hogy mit eszünk - derült ki a tesztből, amely szerint szavatosság kérdésében is jobban járunk néha, ha a saját ítélőképességünkre hagyatkozunk, a csomagolások háromnegyedén ugyanis a gyártó egyéves lejárati időt garantál.

Lássuk a medvét!


A megízlelt tizenkilenc szaloncukrot a következőképpen csoportosították: zselés (ezek mindegyike kakaós étbevonóval készült), kakaós étbevonóval mártott különböző töltelékű, csokoládéval mártott és diabetikus.

Az ízvariációk tekintetében pedig nem ismertek határokat: kóstoltak citromos, narancsos és málnás zselés, kókuszos, marcipános, kakaókrémes, trüffelkrémes, rumízű diókrémes, alkoholos meggyes, brandy-narancs ízű, vajkaramellás, narancsos gyömbéres, mákos, csokoládés, málna és vanília ízű fondanos mennyországokat, na és persze egy-két poklot is.

Meg szerencsére egyik termék sem bukott, szín, állag, illat és íz vonatkozásában kettő kapott még éppen megfelelő minősítését. Az eredményt megtudhatja, ha ide kattint!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×