eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Ahol van diagnosztika, ott jelentősen csökken a mellrák miatti halálozások száma

Egyre kevesebb nő hal meg mellrákban az Egyesült Államokban, ám a fehér és a fekete lakosság adatai közti különbség még mindig igen nagy - derült ki egy friss kutatásból.

1990 óta évről évre csaknem 2 százalékkal csökken az emlődaganatos betegek halálozási rátája. Az elmúlt évtizedben csökkenés jellemezte mind a fekete, mind a spanyol ajkú, mint a fehér lakosságot, az egyes csoportok közötti különbségek azonban igen keveset csökkentek - derül ki az American Cancer Society tanulmányából.

Ez azt jelenti, hogy a fekete nők még mindig mintegy 40 százalékkal nagyobb arányban halnak bele a melldaganatba, mint a fehérek.

A halálozási ráta a diagnosztikai eljárások javulása, a mammográfiás készülékek számának növekedése miatt csökkent. Ennek köszönhetően 1989 és 2006 között a megbetegedettek halálozási aránya majdnem 30 százalékkal esett vissza.

A kedvező adatok miatt az orvosok igen fontosnak tartják, hogy a legmodernebb diagnosztika és a megfelelő kezelési eljárások mindenki számára hozzáférhetőek legyenek. Az idejében felismert daganatot ugyanis a betegek 98 százaléka már túléli, azaz a megbetegedés megállapításától számolva 5 éven belül nem alakul ki újra a rák.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×