eur:
389.04
usd:
361.18
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Miért szexibb az ember tavasszal?

Amikor kipattan a tavasz, kirügyeznek a fák és virágba borul minden. Ahogy melegszik az idő, a libidó is feléled a hibernációból. A tavasz számtalan meglepetést tartogat.

Tavasszal a férfiszív szerelemre gyullad - a gondolat számos költőt ihletett meg. De mi történik ebben az évszakban a nőkkel? Szerelmesek lesznek? Talán. Vágynak a szexre? Az biztos.

Mindez az antropológus Helen Fisher szerint azért van, mert a tavasz hatásai igen erőteljesen hatnak mindenkire. A nap melegét érezzük a bőrünkön, halljuk a madarak csicsergését.

A Miért szeretünk? - A romantikus szerelem természete és kémiája című kötet szerzője (Why We Love: The Nature and Chemistry of Romantic Love) szerint bombaként hatnak minket a kellemes emlékek, izgatottabbak vagyunk ilyenkor és részben emiatt, dopaminból is sokkal több termelődik a szervezetben, amely emeli a pulzust és a vérnyomást.

Az emberek általában márciusban állnak át "tavaszi üzemmódba", ebben pedig a napsütésnek van a legnagyobb szerepe. A fény nagy hatást gyakorol az agyban lévő tobozmirigyre, amelynek szerepe van az evési és az alvási ciklusunkra is. Az általa termelt melatonin hormon kizárólag sötétben termelődik, ezért szintje éjjel sokkal magasabb, mint nappal, hatása pedig álmosító.

A hormonból nappal sokkal kevesebb van a szervezetünkben, így lényegesen üdébbek, frissebbek vagyunk. A hormonszint ráadásul a nyári napokon alacsonyabb, mint a télieken.

Más tanulmányok szerint hasonló hatással vannak szervezetünkre azok az illatok, amelyeket tavasszal szívhatunk be.

Egy másik megközelítés szerint az is sokat jelent, hogy évezredek óta a tavasz az időpontja a termékenységünnepeknek. Ekkor éled a természet, ekkor hozzák új virágaikat a növények és indul el a termésképződés. Mindez pedig az emberekre is hatással van.

Mindezek együttes hatása önbizalmat ad az embernek, amely sugárzóbbá és szexisebbé teszi őket.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×