eur:
389.6
usd:
361.95
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Winnetouland Horvátországban

Megnyílt az első európai indiánfalu, a Winnetouland Horvátországban, a Plitvicei tavak szomszédságában, természetvédelmi területen, erdő szélén, patak partján, ahogy a mesében is van - adta hírül az eseményt a horvát média.

Az egykori NDK-s Winnetou-filmek nagy részét az 1960-as években Horvátországban forgatták, a Plitvicei tavak környékén, a Jadranfilm és a híres színész, Gojko Mitic közreműködésével.

Az indián rezervátummal most Horvátország a maga valóságában megmutathatja, hogy milyen természeti szépségekkel rendelkezik, vagyis erdős, dombos, patakok szabdalta, jó levegőjű tájakkal. Az erdő szélén hagyományos indiánsátrak sorakoznak, összesen 20 van belőlük.

Az egyik sátorban múzeumot rendeztek be a Jadranfilm vállalat kellékeiből, amelyeket a 45 évvel ezelőtti Winnetou-filmek forgatásánál használtak, mint kalap, fejdíszek, békepipa, egyéb kisebb tárgyak, felszerelések, amelyeket Winnetou, a törzsfőnök használt, és egy épen maradt kenut is megnézhet a közönség.

A faluban indián totemeket állítottak föl, a faluszélen, karámban tizenöt póniló áll a gyerekek és felnőttek rendelkezésére.

Az indiánfalu ötletgazdája Hajduk Mrdalj zárai születésű bécsi üzletember, aki eddig 500 ezer eurót (148,5 millió forint) fektetett be a rakovicai indián-Disneylandbe.

A cél az, hogy az embereket visszacsalogassák a természetbe. A mobiltelefonok nem működnek, mert nincs térerő, van helyette fürdés az Ezüst tóban, íjászat, aranymosás, lasszódobás, este a tábortűznél békepipaszívás és indiántánc. A sátormoziban Winnetou-filmeket vetítenek esténként nyolc órától, de elsajátíthatják az indián arcfestés, rajzolás, kézimunka-készítés tudományát is az érdeklődők.

A sátrakban legfeljebb nyolc ember alhat, de jöhetnek a kirándulók piknikezni is. Az indiánfalu október 1-ig fogadja a látogatókat. A részletes programok elolvashatók a falu honlapján, a www.winnetouland.hr címen.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×