eur:
391.09
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Mérgezett ásványvíz Magyarországon: féljünk vagy ne féljünk?

Feltehetően hipószármazékot tartalmazott az az ásványvíz, amelytől egy idős nő rosszul lett szombaton. A Magyar Ásványvíz Szövetség szerint a gyártási technológia rendkívül biztonságos, nincs ok pánikra.

A hétvégén egy hetvenkét éves, tatabányai asszony egy InterCity vonat mozgóárusától vásárolta a félliteres ásványvizet. A nőt kórházba szállították, és az elsődleges eredmények arra utalnak, hogy az általa fogyasztott víz hipószármazékot tartalmazott.

A szakigazgatási hivatal központi laborjában készült ellenőrzés adatai szerint a folyadék erősen lúgos kémhatású volt, pH-értéke elérte a megengedett érték kétszeresét, azaz 5,5 helyett 11 volt.

A mérgezés miatt az ÁNTSZ és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal is soron kívül vizsgálatot indított. A vonaton talált többi vizet is lefoglalták, azonban a vizsgálatok nem mutattak rendellenességet.

Az asszony azóta már el is hagyta a kórházat.

Féljünk vagy ne féljünk?

Magyarországon az ásványvizek gyártási technológiája rendkívül biztonságos - nyilatkozta a Pénzcentrumnak dr. Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkára. Megerősítette: folyik a hatósági vizsgálat az ügyben.

A magyar ásványvizeket a legmodernebb technológiával palackozzák, nagyon sok gondot fordítva a biztonságra. Ráadásul a termékek többszöri ellenőrzésen mennek keresztül: az illetékes hatóságok nem csak a boltok polcain található késztermékeket ellenőrzik, hanem a gyártási folyamat alatt is vizsgálják a víz minőségét. Ezekre a kémiai és mikrobiológiai ellenőrzésekre rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak, amelyek teljesítése nélkül nem juthat a termék a fogyasztóhoz - mondta.

Arra a kérdésre, hogy a szigorú szabályozás mellett hogy történhetett meg a mostani eset, a szakértő sem tudott egyértelmű választ adni. Mint mondta, a mindenre kiterjedő vizsgálatnak kell kiderítenie, ki és hol hibázott.

Egyelőre még az sem nyilvános, mely cég termékénél jelentkezett a probléma. Ha ez kiderül, az óriási veszteségeket okozhat az adott vállalatnak. Az ásványvízpiac esetében ugyanis rendkívüli mértékben fontos a márka értéke, hiszen maguk a termékek csak nehezen különböztethetőek meg egymástól. Éppen ezért a piac nagyobb vállalatai akár több százmillió forintot is költenek egy-egy márka kiépítésére, így ha egy gondosan felépített brandet akár csak pletyka szinten hírbe hoznak, az néhány hét alatt rendkívüli eladáscsökkenést jelenthet.

Mit tehet a fogyasztó?

Először is nyugodjon meg: bátran fogyaszthatja a magyar ásványvizeket. Ugyanakkor ha valamilyen problémát talál, forduljon a gyártóhoz (minden flakon címkéjén ott szerepel a cég elérhetősége), az illetékes egészségügyi hatóságokhoz (ÁNTSZ), vagy a Magyar Ásványvíz Szövetséghez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×