eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A "csodaszendvics" a legjobb orvosság másnaposság ellen

Brit kutatók tudományosan is bebizonyították, hogy a két szelet kenyér közé rejtett baconszelettel elkerülhetjük az átmulatott éjszaka utáni kellemetlen közérzetet és fejfájást.

Émelygő gyomor, hasogató fej, sápadt és beesett arc - ezek a macskajaj összetéveszthetetlen tünetei. Már sok elmélet és módszer létezik arra, hogyan lehet elkerülni a kellemetlen másnaposság érzését, azonban néhány newcastle-i kutató tudományosan is bebizonyította, hogy közülük a legjobb egy nagy, zsíros bacon szalonnás szendvics.

Elin Roberts, a Centre for Life nevű szervezet tudósa azt mondta: bár az étel nem szívja fel az alkoholt, javítja az anyagcserét, ez pedig segít csökkenteni az ivászat mellékhatásait. Vagyis a "csodaszendvics" javítja a közérzetet: a kenyérben sok a szénhidrát, a bacon pedig tele van fehérjével, amely segít lebontani az aminosavakat.

"A szervezetnek szüksége van ezekre az aminosavakra, mert jobban érezzük tőlük magunkat. A túl sok alkohol fogyasztása kiürítheti szervezetünkből az olyan ingerületátvivő anyagokat, mint az adrenalin vagy szerotonin, ám a bacon szalonna aminjai feltöltik azokat, és így tisztább lesz a fejünk" - fejtette ki a szakértő.

Ráadásul sütés közben a szalonna finom illatot áraszt magából, amit beszívva szintén jobban érezhetjük magunkat. "Több olyan vegetáriánust is ismerek, akik a sült bacon illata miatt törtek meg" - mondta a kutató.

Alvás, víz, zsíros ételek, ibuprofen

Ha mégsem válna be a "csodaszendvics", léteznek egyéb kipróbált módszerek is, amelyek hatékonyak lehetnek a macskajaj ellen. Ilyen például a sok alvás és a víz fogyasztása. Sokan azt tanácsolják, hogy két pohár alkohol között igyunk olyan italt is, amely nem tartalmaz alkoholt, valamint az átmulatott este után, lefekvés előtt legalább fél liter vizet húzzunk le - ezzel elkerülhetjük az alkohol okozta kiszáradást.

Ha az ivászat után lefekszünk aludni, majd néhány óra után kikelünk az ágyból, próbáljunk meg újra vizet inni, majd visszafeküdni néhány órára - sokkal élénkebben és jobb közérzettel ébredünk fel. Mielőtt lefeküdnénk, vegyünk be egy ibuprofen tartalmú tablettát is, megelőzendő a fejfájást.

A zsíros ételek fogyasztása is javasolt, de nem az ivászat után, hanem szigorúan előtte. A zsír "kibéleli" a gyomrot, így lassabban szívódik fel az alkohol és jut a véráramba.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×