eur:
388.6
usd:
359.81
bux:
68107.41
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kezdődik a kullancsszezon - előzze meg a bajt!

Bár még nincs igazi tavasz, a kullancsok már megjelentek. A Kullancsbetegségek ambulanciájának vezetője szerint tavaly sok olyan beteg volt, aki a kullancs által fertőződött meg. Lakos András azonban úgy látja: a betegek száma nem fog nőni nagymértékben. A főorvos hozzátette: a zárt öltözködéssel megelőzhető a kullancscsípés.

Télen is előfordul, hogy valakit megcsíp a kullancs. Ahogy melegszik az idő, a csípések száma is megnő, az elmúlt három hétben már tapasztalható a növekedés - mondta az InfoRádióban a Kullancsbetegségek ambulanciájának vezetője.

A kullancs nemcsak az erdőben kirándulókat veszélyezteti, hanem az otthon kertészkedőket is. Kora tavasszal az avarból bújhat elő, így a kert rendbetételekor már gondolni kell a kullancsveszélyre - közölte Lakos András.

Õ nem támasztotta alá, hogy emelkedne a kullancsok által terjesztett betegségek száma, mint mondta, a szám ingadozik, és általában háromévente emelkedik meg. Tavaly például nagyon sok beteg volt, de ez nem jelenti azt, hogy idén is sokan lesznek.

Ahogy a szakember elmondta, a kullancs általában a nadrágszáron át, lentről fölfelé mászik, így érdemes ezt az öltözködésnél is figyelembe venni, így megelőzhető az állat csípése.

A kullancs eltávolítása

A szakember szerint az otthoni eltávolításnál ne nyomjuk össze a kullancs testét, mert ha ezt tesszük, magunkba fecskendezhetjük a kórokozókat. Ezen kívül nem tépni kell az állatot, hanem lassan, gyakran akár fél percig is húzni. Ez után már könnyen el lehet távolítani az élősködőt anélkül, hogy bármilyen testrésze a bőrben maradjon.

Az eltávolítás után már semmit nem lehet, nem kell és nem is szabad tenni - hangsúlyozta az ambulancia vezetője.

Lakos András szerint az orvosnak sincs sokkal nagyobb gyakorlata a kullancseltávolításban, mint az egyszeri embernek, hiszen azt nem tanítják az egyetemen, és nem is tud rutint szerezni belőle.

Nem lehet elkerülni az orvosi rendelőt akkor, amikor a kullancscsípés után egy nappal fokozatosan növekvő, legalább öt centiméter átmérőjű folt keletkezik a bőrön. Ez már majdnem biztos, hogy Lyme-kórt jelent - mondta Lakos András.

Lyme-kór


A kullancs a többi mellett a Lyme-kórt terjeszti, de agyhártya- és agyvelőgyulladást is okozhat a csípése. Ha időben felfedezik, akkor a kullancsok által terjesztett Lyme-kór könnyen gyógyítható antibiotikummal. Árulkodó jel lehet a vörös folt; ha ez megjelenik a testen, valószínű a fertőzés, bár a kór nem minden esetben jár együtt ezzel a közismert tünettel.

A legtöbb szakember jónak tarja a riasztószereket, amelyek általában a szúnyogokat is távol tartják, a szerek ugyanis a verejtékillatot semlegesítik, azt amely a vérszívókat vonzza. Kirándulás után hasznos átvizsgálni az egész testünket, és ha találunk magunkon élősködőt, azt azonnal el kell távolítani. Erre legalkalmasabb eszköz egy csipesz.

Agyvelőgyulladás

Az agyvelőgyulladás elleni védőoltást olyankor kell beadni, amikor még nem szaporodnak a kullancsok, az első oltást érdemes minél hamarabb, akár már januárban, mivel hat hét kell ahhoz, hogy az ember immunitást szerezzen.

Ha valakinek kullancscsípés után adnak oltást, az műhibának számít. Ez akár a páciens megbetegedését is kiválthatja, mivel ahelyett, hogy az immunrendszer a szaporodó vírusok ellen küzdene, a vakcina ellen fog ellenanyagokat termelni. De mire azok elkészülnek, már régen kialakul az agyvelőgyulladás. Így súlyosabb lehet a megbetegedés, mint az oltás nélkül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedés látszik a mai kereskedésben és a határidős indexek állása alapján az USA-ban is pozitív felütéssel indulhat a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×