eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Segített volna Natasha Richardsonon a bukósisak?

Natasha Richardson brit színésznő halála sokkot okozott az Atlanti-óceán mindkét partján. A 45 éves Richardson egy látszólag jelentéktelen síbaleset után lett rosszul. A tragédia nyomán ismét előtérbe került a kérdés: kötelezővé tegyék-e a sisak viselését a sípályákon?

A tragédia, amitől sokan tartottak, bekövetkezett. Pár nappal síbalesete után, egy New York-i kórházban elhunyt Natasha Richardson, az egyik legnagyobb színészdinasztia tagja, Vanessa Redgrave angol színésznő lánya és Liam Neeson ír színész felesége. A betegágynál Redgrave mellett ott volt férje, két fia, és a Kés alatt című sorozatból ismert húga, Joely Richardson is. A család szűkszavú közleményben tudatta, hogy megrázta a tragédia.

A mosolygós és közvetlen Richardsont főleg a színházi szakma gyászolja. Viszonylag kevés filmben szerepelt, de annál nagyobb sikereket ért el a londoni színpadon és a New York-i Broadwayn. Egy darabban együtt lépett fel édesanyjával, Vanessa Redgrave-vel is.

Richardson fiaival síelt a kanadai Mont Tremblant-ban, amikor a hét elején elesett egy tanulópályán. Először még viccelődött ügyetlenségén, de az oktató az előírásokat betartva visszavitte a szállodájába, és azt javasolta, forduljon orvoshoz. A színésznő erős fejfájásra kezdett panaszkodni és bevitték egy québeci kórházba, majd amikor kritikusra fordult az állapota, átszállították egy New York-i klinikára. Itt halt meg szerda este.

Az előzetes halottkémi jelentés szerint a halálát "tompa ütés által kiváltott epidurális hematóma (vérömleny)" okozta.

A tragédia, egy ismert német politikus által okozott újévi halálos síbaleset után, ismét aktuálissá tette a kérdést: kötelező legyen-e a sisak viselése síelés és snowboardozás közben. Olaszországban és Norvégiában a gyerekeknek ez már kötelező, a felnőtteknek azonban még sehol sem. Szakértők megosztottak abban a kérdésben, megmentette-e volna Richardsont a sisak. Többen azt mondják: mivel az ember a korábban természetes, maximális 24 kilométer per órás sebességnél már rendszeresen jóval gyorsabban halad, ezért a koponya nem tudja megvédeni az agyat a nagy ütközésektől.

Richardson az esésnél beütötte a fejét, de egy ideig úgy tűnt, semmi baja sem volt. Szakértők szerint azonban az ütközéstől megduzzadhatott az agya, és mivel ezt nem ismerték fel, nem kezelték azonnal. A tragédia egy másik oka az lehetett, hogy volt már egy korábbi, de aprónak tűnő traumája.

Sportsérülésekkel foglalkozó írók szerint 15 kilométeres sebesség alatt azért nem számít a sisak, mert a koponya is megvédi az agyat, 40 kilométeres sebességnél történő, jéggel vagy letaposott hóval való ütközésnél pedig viselése már nem óv meg a komoly sérüléstől, közepes sebességnél viszont igen. Komplikálja a dolgokat, ha például a síléc vagy a deszka hirtelen megáll, például kőre, vagy földre csúszik, és az addig nem túl gyorsan haladó ember teste hirtelen felgyorsulva előrevágódik.

Szemtanúk azt mondták, hogy a baleset napján délelőtt jeges, délután kásás volt a Mont Tremlant-i pálya. Gyakorlott síelők azzal utasítják el a sisak viselését, hogy az leszűkíti látómezőjüket és hamis biztonságérzetet ad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×