eur:
389.22
usd:
363.72
bux:
68243.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hol tud takarékoskodni a magyar?

Nem veszünk mostanában autót és lakást; nem utazunk sehova, de ugyanannyit eszünk. Az inforadio.hu felmérésének segítségével arra kerestük a választ, hogy hol spórolnak a magyarok a válság idején.

Leginkább az autópiacot érintette a gazdasági válság, de a lakáspiacon és a vendéglátóiparban is jelentős a visszaesés - mondta el Sánta Zoltán, a Gfk piacfejlesztési menedzsere arra a kérdésünkre, hogy hol próbálnak ma spórolni az emberek.

Emellett a tartós fogyasztási cikkek területén is visszaesés van, tehát kevesebbet tudnak eladni a szórakoztató elektronika, a háztartási kis- és nagygépek és az IT piacán is a válság hatására. Egyébként is csökkenőben voltak ezek a piacok, de a válság hatására további csökkenést mutattak volumenekben.

Sánta Zoltán hozzátette: a kiskereskedelmi forgalmat, a napi fogyasztási cikkeket érintette legkevésbé a válság. Az alapvető élelmiszerekből nem vásárolnak kevesebbet az emberek, de az olcsóbb árkategóriájú termékekből választanak, például az élelmiszerláncok saját márkájú termékeiből.

Az inforadio.hu nem reprezentatív felmérése alapján a legtöbben már nem tudnak min spórolni, és adósságaikkal küzdenek. Akik még tudnak, az utazási - ebben az esetben a nyaralási - és az élelmiszer-költségeiken takarékoskodnak leginkább.

Valamivel kevesebben vannak, akik a ruházkodáson, vagy a fűtés-számlán spórolnak. Autója ritkább használatával csupán a válaszadók öt százaléka csökkenti mindennapos költségeit.

Meglepő azonban, hogy a résztvevők 15 százaléka úgy nyilatkozott: szerencsére nem kell spórolnia. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a közel jövőben várhatóan átrendeződnek a háztartások fogyasztási szokásai.

"Valószínű, hogy lesz fogyasztás-átrendeződés, az alapvető rezsiköltségeket, közlekedési költségeket kénytelenek kifizetni a háztartások - bár azért a fűtésen is lehet spórolni - ugyanakkor a szórakoztató jellegű kiadásoknál, mint a vendéglátás, a mozi, feltehetően takarékoskodni fognak." - mondta.

Néhányan az emelkedő törlesztő-részletek miatt lemondták az autójuk után fizetendő casco biztosításukat, hogy ne kelljen többet fordítani a kocsira, mint eddig. Ez azonban Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára szerint nem tendenciózus.

"Szórványosan találkoztunk hasonló jelenséggel, de ezt rendszerszerűnek nem lehet mondani, ugyanis mind a hitelintézetek, mind pedig a lízing-cégek általában ragaszkodnak ahhoz, hogy a futamidő alatt fennálljon a casco biztosítás, hitelfedezeti jelleggel. A fogyasztóknak valamelyest jó hír, hogy a csökkenő kereslet árengedményeket hozott" - mondta.

Vámos György szerint ez már most érződik: "Számíthat arra a vásárló, hogy folyamatosan lesz leárazás, de nyilván változni fog, hogy hol, mikor, milyen területen, milyen lesz a kereslet, hiszen ez is döntő tényező. De tény, hogy a vásárló fog találkozni olyan akciókkal, amelyeknek a hátterében eladatlan készletek vannak. Mindez persze a kereskedőknek már kevésbé jó. Az alacsony kereslet ugyanis tovább növelheti a válság miatt végleg bezárt üzletek számát."

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×