eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Betegségek, amelyeket a légkondicionáló okozhat

Legionárius betegséget vagy tüdőgyulladást okozhat, ha a klímaberendezéseket nem tisztítják és fertőtlenítik a melegebb szezon kezdetén. Az allergiásoknak is több panaszuk lehet, ha szennyezett levegőt keringtet a készülék.

Az allergiákkal küszködőknél a klímaberendezések levegőkeringtetése hozzájárulhat a tünetek megjelenéséhez - figyelmeztet a Szegedi Tudományegyetem Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézetének vezetője. Deák Judit ugyanakkor elmondta: vannak már olyan berendezések, amelyek ki is pusztítják a vírusokat a keringtetett levegőből.

A légkondicionálók és egyéb beltéri berendezések azonban a leggyakrabban a legionella-vírussal fertőzöttek, amely a tüdőgyulladáshoz hasonló tüneteket okoz. A vírus a pangó vizeket szereti, így ha a klímaberendezés nincs tisztántartva, megjelenik benne.

De problémás lehet egy szálloda beltéri szökőkútja is, amelyben ha megtelepedik a vírus, az szinte minden ott elhaladót megfertőz. A vírus már egy nagyobb levegővétellel bekerül a szervezetbe.

Az is probléma még a klímaberendezésekkel, hogy vagy körkörösen, vagy hullámirányban, de mindenképpen megmozgatják a levegőt, így felkavarják a helyiség porát.

A szakember szerint a legjobb, ha a légkondicionáló berendezést is rendszeresen szervizeltetjük, ahogy a gázkészülékeket.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×