eur:
389.27
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az online közösségekben épp úgy viselkedünk, mint a való életben

A valódi társadalmak működését, illetve a társadalmakon belüli kölcsönös viszonyokat szimulálják a közösségi online szerepjátékok, ezért olyan népszerűek - állapították meg a University of Minnesota kutatói.

A társadalomkutatók megegyeznek abban, hogy ezek az online közösségek többek között azért tükrözik ennyire tökéletesen a hagyományos, valódi társadalmakat, mert ekkora hatalmas tömegek játszanak velük - írta a ScienceDaily című amerikai tudományos portál.

A kutatók az EverQuest II című közösségi online szerepjáték játékosainak viselkedését, csevegéseit és online viszonyait vizsgálták, nem kevesebb mint három év alatt összegyűlt 60 terrabájtnyi adatot letöltve és felhasználva. A tudósok egy speciális szoftver segítségével a játékosok viselkedésének minden aspektusát elemezték.

Bár az EverQuest II-vel "mindössze" 300 000 aktív játékos foglalkozik, ám ők hetente 26 órát játszanak átlagban, így ennek köszönhetően a kutatók az emberi reakciók társadalmi szintű vonatkozásait is tökéletesen követni tudták.

Az adatokból a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a a közösségi online szerepjátékok tökéletesen modellezik különféle csoportok, hálózatok, közösségek, illetve egyének társadalmi viselkedését, az egymás közötti viszonyokat. A vizsgálat bizonyítékul szolgált arra, hogy a társadalomtudományoknak alapvetően kell megváltozniuk nem csak abból a szempontból, ahogy a kutatók napjainkban az eredményeket értelmezik, hanem felhasznált módszerek és fókuszcsoportok tekintetében is.

A közösségi online szerepjátékok és a virtuális világok egyre népszerűbbek, többmilliós közösséget foglalva magukba. A legnépszerűbb World of Warcraft című közösségi online szerepjáték például 11,7 milliós előfizetővel büszkélkedhet világszerte, és bár ez a Magyarország lakosságát is több mint egymillióval túllépő döbbenetes populáció több száz játékszerverre van felosztva, még így is tömérdek játékos érintkezik egymással virtuális játékbeli karaktereiken keresztül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×