eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mennyi jogdíjat fizet a pendrive-ja után?

Beépítik az átalány-jogdíjat a pendrive-ok árába is, így nemsokára már ezek után is jogdíjas árat kell fizetnie a vevőnek, akárcsak például az üres cédék és dvd-k esetében. Az egy gigás pendrive-ra 100, a 32 gigásra 2400 forint jogdíjat szednek. A pénz az Artisjushoz folyik be, a jogvédő osztja el a jogosultak közt.

Hamarosan szerzői jogdíjat kell fizetnünk a pendrive-ok után is az Artisjus, a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület részére, amelynek Bródy János az elnöke. A jogdíjak akkor lépnek életbe, ha azokat kihirdetik a Magyar Közlönyben. A jogdíjat a hordozók gyártója, importőre, forgalmazója köteles megfizetni, valamint az a kereskedő, aki olyan hordozót forgalmaz, amelyre az előbbiek elmulasztották a jogdíj megfizetését.

A magyarázat szerint minderre azért van szükség, mert "a jog nem akarja a magánszemélyeket a magáncélú másolatkészítések miatt folyamatosan ellenőrizni, ezért azokat kötelezi átalány jellegű fizetésre, akik olyan hordozókat gyártanak, forgalmaznak, amelyek lehetővé teszik a magáncélú másolatkészítést." Magáncélú másolásnak az otthon, saját eszközzel saját célra készített egy darab másolat számít, a közhiedelemmel ellentétben ismerős számára nem lenne másolat készíthető. A másolási szokásokról itt olvashat.

Az üres hanghordozók közt vannak az írható cd-k és dvd-k, az üres kazetták, vhs-ek, a kép- és hanghordozóként használható memóriakártyák, az "audio, illetve audiovizuális tartalom tárolására szolgáló szórakoztató elektronikai eszközbe integrált tárolóegységek", a külső adathordozók, így a flashdrive-ok és mostantól a pendrive-ok is.

Így április 15-ig lehet még forgalmazni a jogdíj megfizetését igazoló hologramos matrica nélküli pendrive-okat a kiskereskedésekben.

A jogszabály szerint az üres hanghordozók forgalma alapján befolyó díjból a szerzőket 45 százalék, az előadóművészeket és a hangfelvétel-előállítókat érdekképviseleti szervezeteiken keresztül 30, illetve 25 százalék illeti meg - írja az egyesület honlapja. Az üres képhordozók forgalma alapján befolyó díjat évente egyszer osztjá fel az illetékes közös jogkezelőkön keresztül. Ebből 13 százalék a filmelőállítók, 22 százalék a filmalkotók, 4 százalék a képző,- ipar,- fotóművészek, 16 a százalék filmírók, 20 százalék a zeneszerzők, szövegírók és 25 százalék az előadóművészek részesedése.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×