eur:
389.75
usd:
363.51
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Több műszakban dolgozik? El fog hízni

Elhízáshoz vezethet az éjszakai műszak, a nappali alvás és az éjjeli munka ugyanis lassítja az emésztést, így több tápanyag épül be a szervezetbe.

Amerikai kutatók megállapították, hogy az éjszaki munka és a nappali alvás lelassítja az ember bioritmusát, így a szervezet kevesebb zsírt éget el.

Mindez nemcsak elhízáshoz vezethet, hanem diabéteszhez, valamint szív- és érrendszeri betegségekhez is - figyelmeztetnek a kutatók.

A Harvard Medical School kutatócsapata tíz önkéntest, öt férfit és öt nőt kért fel, akiknek részvételével laboratóriumi körülmények között modellezték, milyen hatással van a szervezetre, ha valaki több műszakban, így éjszaka is dolgozik. A kísérlet tíz napon át tartott.

Eközben a tudósok azt vizsgálták, hogyan változik a szív működése vagy a testhőmérséklet. Az eredmények arra utaltak, hogy a szervezet metabolizmusa, azaz anyagcsere-folyamatai egyre lassabbak lesznek.

Emellett hormonális változásokat is megfigyeltek. Olyan hormonok mennyisége változott, amelyek a stresszérzetért, illetve a jó közérzetért felelősek.

Emellett három olyan embernél, aki nem szenvedett cukorbetegségben, a diabétesz előjelei mutatkoztak.

Mindezen tünetek kombinációja segít megmagyarázni, miért emelkedik az elhízás veszélye, a magas vérnyomás és a diabétesz azoknál, akik éjszakai műszakot vállalnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×