eur:
389.12
usd:
361.98
bux:
68510.27
2024. május 8. szerda Mihály

Kalóztámadásokra is felkészítik a tengerészkadétokat

Egyre több teherszállító hajót foglalnak el kalózok a nemzetközi vizeken, ezért különböző tréningekkel képezik ki a tengerészeket arra, hogyan védhetik meg magukat és járművüket a támadások ellen. A helyzet nem könnyű, hiszen a rablók aknavetőkkel és automata fegyverekkel is fel vannak szerelve.

Különféle tréningekkel oktatják a tengerésziskolák tanulóit arra, hogyan küzdjenek a kalóztámadások ellen olyan eszközökkel, mint például az erős nyomású vízsugár, vagy a vakító reflektorfény.

Sem a technikák, sem a tananyag nem újdonság, azonban egyre kevesebb idő alatt kell a lehető legtöbb hajóst kiképezni, hiszen 2008-ban rekordszámú óceánjáró lett támadások áldozata.

A Kaliforniai Tengerészeti Akadémia professzora, Donna Nincic - aki két ilyen témájú kurzust is vezet - elmondta: "Nem könnyű megértetnie a hallgatókkal, hogy a tengeri támadások mennyire valós veszélyt jelentenek. Napjaink kalózai már nem a kalandregényekből ismert félszemű, falábú figurák, akiknek papagáj ül a vállukon, hanem valós problémát jelentenek, amire igencsak nehéz megoldást találni."

A tengerésztanoncok gyakorlati képzésük alatt szimulált kalózriadókat is átélnek, megtanulják az őrszolgálat és a riadóztatás menetét, elsajátítják a védekezési technikákat.

A tengeri haramiák leggyakoribb módszere, hogy néhány, kis csónakkal a nagy hajók közelébe lopakodnak, kampók és kötélhágcsók segítségével felmásznak azokra, és fegyverrel kényszerítik a sokszor csak néhány tucatnyi legénységet a jármű vagy a rakomány átadására.

A nemzetközi vizek nagy részén ugyanakkor a hajósoknak tilos fegyvert maguknál tartaniuk, így sokszor esélyük sincs védekezni a legmodernebb lőfegyverekkel felfegyverzett támadók ellen. Ugyanakkor egyes vélemények szerint a tengerészek felfegyverzése nem megoldás, csak az áldozatok számát növelné.

Ezért tanítják a kadétokat arra, hogy minden lehetséges módon védekezzenek: erős reflektorokkal, nagynyomású fecskendőkkel, illetve különböző, a fedélzeten található eszközökkel.

Az oktatók szerint a legjobb védekezés maga az éberség: az őrszemek állítása, a tenger folyamatos figyelése a kalózok számára azt jelenti, hogy nagyon nehéz lesz elfoglalni a hajót, ezért inkább keresnek maguknak egy másikat.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×