eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Dráma a hegyen: nyolc barátjukat hagyták odaveszni

Három férfi nyolc barátját volt kénytelen a lezúduló hóréteg alatt hagyni, hogy legalább ők megmeneküljenek. Később hiába mentek vissza a mentőalakulatok, már csak a hóban rekedtek holttestét találták meg. Az egyik életben maradt barát szerint gyomorszorító érzés volt otthagyni a társait.

A kanadai Sziklás-hegységbe szervezett motoros szános kirándulást 11 férfi, akik számára azonban az expedíció valódi rémálommá vált: a kanadai Sparwood bányavárosából származó kirándulókra három lavina zúdult.

Vasárnap indultak neki az útnak, ám egyik járművük elakadt. Az első lavina akkor zúdult rájuk, amikor megpróbálták a motoros szánt újraindítani. Hét férfit temetett maga alá a hótömeg, a többi négy megpróbálta a szerencsétlenül járt társait kiszabadítani.

Nem sokkal később azonban óriási sebességgel jött a második lavina, amely már mindenkit maga alá temetett. Jeff Adamsnek szerencséje volt, mivel ki tudta magát és egyik társát szabadítani a hó fogságából. Így ketten, kesztyű és felszerelés nélkül megpróbálták kimenteni egy másik barátjukat is, de jött a harmadik lavina, amely elől Adams és a társa inkább elfutott. Később azonban visszatértek, és kiszabadították a barátjukat.

Így már hárman voltak, ám úgy döntöttek, hogy mivel nagyon veszélyes a hely, és bármelyik pillanatban elindulhat a következő lavina, nem próbálkoznak meg a több méteres hóban rekedt nyolc barátjuk megmentésével.

"Nem volt biztonságos ott, ezért hoztuk meg azt a döntést, hogy ott hagyjuk nyolc barátunkat és legyalogolunk a hegyről. Tíz perc  után azon kezdtem el gondolkodni, hogy mégis visszamegyek. Visszafordultam és megláttam, ahogy a hegyet betemette a hó. Jobbnak láttam tovább menni lefele" - mondta Jeff Adams. "Rettenetesen nehéz. Folyton újrajátszom a fejemben, hogy vajon jó döntést hoztunk-e" - tette hozzá.

A három férfi később helikopterrel tért vissza a helyszínre, de a mentőalakulatok már csak a nyolc barát holttestét találták meg a hózuhatag alatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×