eur:
388.3
usd:
360.39
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kétségbeesetten keresi a gumikacsáit az amerikai űrhivatal

A NASA még mindig keres kilencven gumikacsát. A játékállatokat három hónapja engedte útjára az amerikai űrhivatal, amely így szeretné felderíteni az északi sarki jég olvadását.

A NASA három hónapja valóságos gumikacsa hadsereget indított útnak a grönlandi jégmezőn. A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy játékok megtalálják-e az utat az óceánba.

Azóta azonban semmi hír nincs a gumikacsákról - vallotta be Alberto Behar, a NASA szakértője. Szőrén-szálán eltűnt az a focilabda méretű robot szonda is, amelyet GPS-szel szereltek fel. Hiába tettek a műszerbe ultramodern elemeket, az nem adott semmiféle jelet.

Behar úgy véli, hogy a robot valószínűleg valahol lesüllyedt a vastag jégtakaró alá, ezért nem tudják venni a jelét.

A gumikacsa expedícióval a NASA az északi sarki jég olvadását akarta volna figyelemmel követni. A jelenség felgyorsult az utóbbi években.

Azért választották erre a célra a gumikacsát, mert olcsó (darabja mindössze két dollárba, azaz 380 forintba kerül), ráadásul igen jól úszik és alacsony hőmérsékleten sem megy tönkre.

Az első kacsa becsületes megtalálója jól jár, a NASA ugyanis száz dollár jutalmat ajánlott fel. Minden egyes játékra rápecsételték az e-mail címet, ahol jelenteni kell a felbukkanását, valamint három nyelven - köztük inuitul - az a szót is, hogy "jutalom".

Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×