A szőlőlétől ugyan nem lehet kellemesen becsípni, a szívet azonban éppen úgy védi, mint a bor.
Az alkohol - kis mennyiségben - ellazítja az ereket és emeli az úgynevezett jó koleszterin (HDL) szintjét. A vörösbor azonban nem az alkoholtartalma miatt segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, hanem azért, mert reszveratrolt és flavonoidokat tartalmaz.
Ez a két egészségvédő hatóanyag azonban a szőlőlében is megtalálható - különösen nagy mennyiségben a sötétbíbor Concord szőlőből facsart lében.
Független kutatóintézetek vizsgálatai szerint a szőlőlé is gátolja a vérrögök kialakulását és az úgynevezett rossz koleszterin (LDL) felhalmozódását a vérerekben, s emellett más jótékony hatása is van a szív- és érrendszerre.
A Wisconsini Egyetem kutatói például a Circulation című szaklapban számoltak be vizsgálatuk eredményéről. Azt figyelték, milyen hatással van 15 szívbeteg ember egészségi állapotára, ha naponta megisznak két pohár, Concord szőlőből facsart levet.
Kiderült, hogy már két hét után javult a véráramlás a szervezetükben, és csökkent a rossz koleszterin oxidációja; az oxidálódó LDL károsíthatja az ereket.
Más humán- és állatkísérletek is biztató eredménnyel zárultak. Az Atherosclerosis című szaklapban tavaly jelent meg egy tanulmány, amely szerint a szőlőlé mindennapos fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
De figyelem: bizonyos szőlőlevek cukrot és mesterséges anyagokat tartalmaznak!
Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban