eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Reflux betegség is okozhatja a kruppot

A reflux betegség összefüggésbe hozható a kruppal - állítják amerikai kutatók. A felfedezés segíthet a különösen a legkisebbeknél veszélyes állapot gyógyításában.

A száraz, kínzó köhögés és a fulladás a kruppos roham egyértelmű jele. A roham leggyakrabban éjszaka, sokszor váratlanul alakul ki, és nem csupán a tünetei ijesztőek, de a legkisebbeknél veszélyes is lehet.

Az eddigi feltételezések szerint a kruppot vírus okozhatja, de kiváltó ok lehet a felső légutak megbetegedése is. A Utahi Egyetem kutatói most új a magyarázatot találtak a rohamokra: úgy vélik, összefügghet az úgynevezett reflux betegséggel.

A kutatást vezető Harlan R. Muntz professzor elmondta, hogy a kruppos gyerekek jelentős része az egészségesnél szűkebb felső légutakkal született, és sokuk feltételezhetően reflux betegségben is szenved.

A reflux betegség esetében a nyelőcső alsó záróizma nem működik megfelelően, és a gyomorsav visszakerül a nyelőcsőbe. Tünetei: gyomorégés, savas íz a szájban vagy égő érzés a gyomorban, krónikus köhögés és mellkasi fájdalom.

A reflux betegség következtében ráadásul gyulladás alakul ki a gégében, ettől összeszűkülnek a légutak. S ami még fontosabb: több és nagyobb duzzanatokat okoz, mint bármelyik vírus- vagy légzőszervi fertőzés - hangsúlyozza Muntz professzor.

A szakértő szerint, ha diagnosztizálják az érintett gyerekeknél a reflux betegséget, akkor könnyebben gyógyíthatóbbá válhat a krupp is.

Muntz és csapata endoszkópos vizsgálatot végzett 80 kruppos gyereken: 33 százalékuknál állapítottak meg összeszűkült légutakat és 19-nél reflux betegséget. Õket egy évig kezelték ezzel az utóbbival - és 14-üknél javult a krupp.

A kutatásban részt nem vett Dennis Scolnik, a Torontói Egyetem klinikai farmakológiával és toxikológiával foglalkozó orvosa szerint azonban arra figyelmeztet, hogy a vizsgálatból is kiderült: a kruppos gyerekeknek csak egy kis része szenved reflux betegségben is.

Szerinte aggasztó lenne, ha túl sok gyereket vetnének alá endoszkópos vizsgálatnak - ilyenkor egy aprócska kamerát vezetnek be vékony csövön a testbe.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×