eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Öt olcsó módszer a vérnyomás csökkentésére

Háromból egy embernek magasabb az egészségügyileg ajánlottnál a vérnyomása az Egyesült Államokban, sokan mégsem szednek gyógyszert - és gyakran az orvosok sem fordítanak kellő figyelmet a problémára. Pedig viszonylag könnyű még egy laikus számára is megállapítani azt, hogy a rizikócsoportba tartozik-e, és olcsó módszerek is akadnak a vérnyomás 120/80-as szinten tartására.

Öt olcsó módszer is van arra, hogyan tarthatja valaki az orvosilag javasolt 120/80-as értéken a vérnyomását.

1. Szedjen vízhajtót!

Egy átfogó kutatásból, amelyet az általában használt vérnyomáscsökkentő gyógyszerekről - ACE (angiotenzin konvertáló enzim) gátlók, alfablokkolók és kalcium-csatorna blokkolók - végeztek, kiderült, hogy a betegség kezelésében a régi jól bevált vízhajtók a leghatékonyabbak. A vízhajtó szedése előtt azonban mindenképpen konzultálni kell az orvossal, annál is inkább, mert a legtöbb ilyen gyógyszer vényköteles. Elsősorban a tiazid típusú vízhajtó szedése ajánlott.

2. Fogyasszon kevesebb sót!

Több kutatás is bebizonyította, hogy a sok só fogyasztása megemeli a vérnyomást. Amerikai szakértők szerint egy egészséges felnőttnek nem szabad többet fogyasztania naponta 2.400 milligramm - egy teáskanál - sónál, a magas vérnyomás betegségben szenvedőknek pedig ennek a mennyiségnek a fele ajánlott. Ha képtelen megszokni a sótlan ételt, próbálkozzon pótfűszerekkel: babérlevéllel, szerecsendióval, borssal, bazsalikommal, curryvel, fokhagymával, gyömbérrel, oregánóval és rozmaringgal.

3. Étkezzen a DASH-diéta szerint!

A DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension) olyan diéta, amely hatásosan csökkenti a vérnyomást. Sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonatermék és alacsony zsírtartalmú tejtermék fogyasztását jelenti, és kutatások szerint már 14 nap alatt hatékonyan csökkenti a vérnyomást.

4. Igyon kevesebb alkoholt!

Ha Önnek magas a vérnyomása, és sokat iszik, már napi egy-két itallal kevesebb elfogyasztása 2-4 higanymilliméterrel csökkenti a szisztolés értéket (ez a magasabbik, amelyet akkor mérünk, amikor a szívizmok összehúzódnak). A kevesebb alkohol ráadásul kevesebb kalóriát is jelent, vagyis segít megelőzni az elhízást.

5. Mozogjon!

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott átfogó kutatási eredmény szerint a rendszeres testmozgás átlagosan 4/3 higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást, míg egy másik azt bizonyította be, hogy minden tíz kiló leadása 1/1 higanymilliméteres csökkenéssel jár. Szakértők azt tanácsolják, hogy lehetőleg a hét minden napján mozogjunk harminc percet.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×