eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Le akar szokni a dohányzásról? Mozogjon!

A rendszeres mozgás legalább olyan hatékony, mint a nikotintapasz, igaz, csak a nőknél - derül ki egy új kutatásból.

Heti egyszeri mozgás négyből egy nőnek segített abban, hogy letegye a cigarettát - derül ki brit kutatók vizsgálatából, amelyben azt figyelték meg, hogy milyen hatással van a testmozgás a dohányzó terhes nőkre.

A dohányzásról való leszokás egyik legsikeresebb módja, ha a cigarettázó valamilyen formában pótolja a nikotint - ennek a legelterjedtebb módszere a nikotintapasz használata, amely segít legyőzni a káros anyag iránti sóvárgást.

A Londoni Egyetem kutatóinak vizsgálatában 32 olyan terhes nő vett részt, aki rendszeresen dohányzott. Õket megkérték, hogy hat héten át hetente egyszer szigorú felügyelet alatt testmozgást végezzenek. A nőket továbbá arra is bátorították, hogy a "kötelező" mozgáson kívül is edzenek, és tanácsokat is adtak nekik a hatékony leszokásról.

A BMC Public Health internetes magazin oldalán megjelent tanulmány szerint a vizsgálatban részt vett terhes nők negyede még a szülés előtt letette a cigarettát.

A kutatók szerint hasonló arány tapasztalható a tapaszok esetében is, vagyis az edzés ugyanolyan hatásos lehet, mint a nikotintapasz.

Ráadásul azok, akik a leszokás érdekében rendszeres mozgást végeztek, egyéb olyan pozitív egészségügyi következményeket is tapasztaltak, mint súlycsökkenés vagy az önbecsülés növekedése.

A kutatást vezető orvos szerint a vizsgálat eredménye "nagyon bátorító", éppen ezért nagyobb kutatást terveznek, amelyben már 800 nő vesz részt.

"A rendszeres testmozgás ideális a dohányzó terhes nőknek, és nyilvánvaló, hogy biztonságos, valamint óriási jótékony hatást gyakorol az egészségre" - hangsúlyozta Dr. Michael Ussher.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×