eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Forgalmas út mentén lakik? Kevesebb lesz a barátja!

Egy brit kutatás szerint azoknak, akik forgalmas út mentén laknak, sokkal kevesebb barátjuk van, mint a csendesebb helyen élőknek.

Egy jó baráti társaság megszerzésére csak akkor van esélyünk, ha csendes helyen élünk - derül ki a Nyugat-angliai Egyetem kutatásából, amely szerint azoknak, aki forgalmas út mentén laknak, 75 százalékkal kevesebb barátjuk van.

A kutatók szerint az autóktól hemzsegő utcában négyszer kevesebb arra az esélyünk, hogy sok barátunk legyen, ellenben ha a forgalmas úttól távolabb, egy csendes kis utcában veszünk házat, nagy baráti társaságunk lehet.

A vizsgálat vezetői az angliai nagyváros, Bristol északi részén élő lakosokat faggatta ki. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy az autós forgalom (amely az Egyesült Királyságban 1951 óta megtízszereződött), elszigeteli egymástól a szomszédokat. Azoknak pedig, akik állandó autózajnak vannak kitéve, jelentősen leromlott közösségi életük.

Az egyik lakos például azt mondta: naponta 20 ezer autó halad el háza előtt, és "a forgalom olyan, mint egy hegylánc: elvágja az embert a külvilágtól".

Egy másik férfi elmondta: négyéves kislánya folyamatosan köhög, és csökkentették azt az időt, amit kint tölthet a ház előtt.

A kutatást vezető szakember szerint az egyre növekvő autóforgalom jelentős életmódbeli változtatásra kényszerítette a lakosokat, akik kénytelenek megvédeni magukat a bejárati ajtajuk előtti állandó zajtól, szennyezéstől és veszélytől.

"Sok lakos alvási problémákról panaszkodott, és elmondták: nem töltenek el sok időt házuk előtt, és a gyerekeket megfosztották attól a szabadságtól, hogy az udvaron játszhassanak" - mondta Joshua Hart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×