eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Magas a vérnyomása? Hallgasson Mozartot!

Ha heti háromszor relaxációs kazettát vagy klasszikus zenét hallgatunk, csökkenhet a magas vérnyomásunk - derül ki egy amerikai kutatásból.

A washingtoni Seattle Egyetem munkatársai 41 olyan idős emberen végezték el a vizsgálatot, akiknek magas volt a vérnyomásuk.

Jean Tang, az egyetem egyik professzora elmondta: a vizsgálatban résztvevő idős emberek egy csoportjával olyan relaxációs kazettát hallgattattak, amelyen az óceán hullámverésének hangjait és egy kellemes hangú narrátornak a kiegyensúlyozott légzésére vonatkozó utasításait hallgathatták. A relaxáció 12 percig tartott.

A csoport másik fele hasonló ideig hallgatott Mozart szonátákat. Az idős emberek mindegyikéket megkérték, hogy hetente háromszor ismételje meg a "kezelést".

Az orvosok a nyugtató szöveg, illetve zene meghallgatása előtt és után megmérték az idősek vérnyomását. Az adatokból kiderült, hogy a "terápia" előtt a relaxációs kazettát hallgató csoport tagjainak vérnyomása átlagosan 143/73, utána viszont 132/70 volt.

A csökkenést kimutatták a Mozart-csoportnál is, ahol a zenehallgatás előtt a vérnyomás átlagértéke 141/71, míg utána 134/69 volt.

"Ez egy nagyon egyszerű program, amellyel csökkenteni lehet a magas vérnyomást" - kommentálta a vizsgálat eredményét Tang professzor, aki azonban hozzátette: a relaxációs és zeneterápia nem helyettesítheti a gyógyszereket.

Úgy véli: ez a terápia csak a gyógyszerekkel, a helyes étrenddel és a megfelelő mennyiségű mozgással lehet hatékony a vérnyomás csökkentésében.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×