eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az amerikaiak nagy étvágya miatt magasak az élelmiszerárak?

Több szakértő is azt állítja, hogy az amerikaiaknak kisebb ételadagokat kellene fogyasztaniuk, és így valamelyest enyhíteni lehetne a világ élelmiszerpiacán kialakult válságot.

A világon az amerikaiaknak van a legnagyobb étvágyuk: naponta átlagosan 3770 kalóriát fogyasztanak, szemben például a kanadaiak 3590, és az indiaiak 2440 kalóriabevételével. Bár globálisan nagy mértékben növekedtek az élelmiszerárak, az amerikaiak asztalára nem kerül kevesebb vagy kisebb adag étel.

Pedig több szakértő is állítja: ha a tengerentúlon kisebb adagokat ennének, enyhíteni lehetne az élelmiszerválságot, ami leginkább a szegény országokat sújtja.

Az Egyesült Államokban ebben az évben várhatóan átlagosan 5,5 százalékkal növekednek az élelmiszerárak - ekkora emelkedést legutóbb 1990-ben mértek. A Food Marketing Institute felmérése szerint a növekvő árak és a lassuló gazdasági növekedés következtében az amerikaiak 71 százaléka már kevesebbszer jár el otthonról enni, mint korábban, és 48 százalékuk kevesebb élelmiszert vásárol.

Az éttermeket is érzékenyen érintették az élelmiszerárak növekedése. 2006 és 2008 között az árak 15,5 százalékkal nőttek - állítja Michael Donohue, az Amerikai Éttermek Szövetségének elnöke, aki szerint ennek ellenére az éttermek menüinek árai csak közel 4 százalékkal emelkedtek.

Donohue elmondta: 133 millió amerikai megy étterembe minden nap. "Egy tipikus felnőtt egy héten közel hatszor megy étterembe, és felük állítja: életmódjukhoz tartozik az, hogy étteremben ebédelnek vagy vacsoráznak.

Csakhogy élelmiszerválság ide vagy oda, az éttermek nem csökkentették az adagjaikat, így az amerikaiak többsége, akik szeretnek az otthonukon kívül étkezni, nem fogyasztanak kevesebbet.

Az éttermeken kívül bizarr módon a szegények is hozzájárulnak a magas fogyasztáshoz. Raj Patel, aki a témában írt egy könyvet, úgy véli: a szegényebb fogyasztók nem nagyon válogathatnak az ételadagok közül, mivel ők azok, akik főleg előre csomagolt ételeket vásárolnak, azok mennyisége pedig stabil.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×