eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Naponta egy pohár gyümölcslé is cukorbetegséget okozhat

Napi egy pohár gyümölcslé is emelheti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát, ugyanakkor a teljes gyümölcs elfogyasztása egészséges - derül ki egy friss kutatásból.

Az egészséges életmód jegyében sokan fogyasztanak gyümölcslevet a cukros üdítők helyett, azonban lehet, hogy rosszul teszik, ugyanis a rostokban szegény narancslé elfogyasztása növeli a diabétesz kialakulásának rizikóját.

Egy amerikai kutatás szerint azon nők körében, akik minden reggel isznak egy pohár gyümölcslevet, 18 százalékkal nagyobb az esélye, hogy kialakul a kettes típusú cukorbetegség. Napi egy pohár narancslé 24, míg havi három pohár almalé 15 százalékkal emeli a betegség kialakulásának rizikóját.

A felmérés azt is megállapította, hogy azok esetében, akik a gyümölcsöt eredeti formájában fogyasztják, és három narancsot megesznek naponta, éppen 18 százalékkal kisebb a betegség kialakulásának valószínűsége.

A szakértők szerint a gyümölcslében lévő természetes cukor túl gyorsan szívódik fel a gyomorban, ezzel pedig óriási lökést ad a vér cukorszintjének - derül ki a Diabetes Care című szaklapból. Ha azonban a gyümölcsöt magát fogyasztjuk, a rostok lelassítják az emésztési folyamatot.

Azt nem tudni, hogy a férfiak is hasonló veszélynek vannak-e kitéve, ugyanis a kutatás csak nőkön végezték el: 18 éven keresztül 70 ezer nőt vizsgáltak.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×